latinica  ћирилица
13/10/2016 |  08:28 ⇒ 11:09 | Autor: RTRS

Novo rusko oružje – maskirovka, armija na naduvavanje!

U geopolitičkim ambicijama Rusije sve važniju ulogu ima doktrina poznata kao maskirovka. Taktika „prevara i prerušavanja“ sada podrazumijeva sve veći broj tenkova, letjelica i bacača na naduvavanje, piše „Njujork tajms“.
Novo rusko oružje – maskirovka, armija na naduvavanje! - Foto: RTS
Novo rusko oružje – maskirovka, armija na naduvavanje!Foto: RTS


Na poljani u predgrađu Moskve grupa ljudi „naoružana“ maslinastozelenom tkaninom i pumpama stvorila je impozantno oružje.

Iznenada se pojavio borbeni avion „Mig-31“, sa moćnim krilima na kojima su uočljiva obilježja – crvene zvijezde. Riječ je o lažnom objektu toliko vjernog izgleda da bi se i znalci prešli, ukoliko bi bili na udaljenosti većoj od 275 metara.

Ovaj trik je nova stavka na ruskom repertoaru „prevara i prerušavanja“, poznatog kao maskirovka, doktrina koja postaje ključni element u geopolitičkim ambicijama Rusije.

„Ukoliko proučite velike bitke u istoriji, vidjećete da lukavstvo pobjeđuje svaki put. Niko ne pobjeđuje pošteno“, kaže Aleksej Komarov, vojni inženjer koji predvodi tim zadužen za ovu oblast.

Komarov je zadužen za saradnju sa „Rusbalom“ (Russian Ball), kompanijom koja se bavi proizvodnjom vazdušnih balona i Ministarstvu odbrane Rusije isporučuje sve veći broj tenkova, letjelica i bacača na naduvavanje.

Njujork tajms piše da se Rusija za vrijeme vladavine Vladimira Putina vratila na geopolitičku scenu i da je Kremlj počeo da primijenjuje razne taktike, između ostalog i plasiranje lažnih informacija u Evropi, pa čak i, prema navodima službi predsjednika SAD, miješanje u predsjedničku politiku hakovanjem kompjutera Demokratske stranke.

Sada je toj listi dodata i maskirovka.

Ideja je da se neprijatelj zbuni, da se nikada ne odaju prave namjere, da se negira izvođenje akcija, koriste sva raspoloživa politička i vojna sredstva, i da se vojnici drže u pripravnosti, spremni na iznenađenja.

Prema riječima vojnih analitičara, ova doktrina je višeslojna. Pri tome se ne pravi razlika između maskiranja vojnika u žbun ili drvo maskirnom garderobom i političkih dezinformacija na visokom nivou, i lukavih utaja.

Izvor: RTS