latinica  ћирилица
12/10/2016 |  13:39 ⇒ 13:56 | Autor: RTRS

Stjepanović: Ubrzati legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe

Predsjednik Udruženja oboljelih od multiple skleroze regije Birač Milan Stjepanović izrazio je nadu da će zakonodavci imati sluha i da će za godinu dana ili najviše 18 mjeseci omogućiti legalno korištenje kanabisa u medicinske svrhe, nakon što je to odobrila Ekspertska radna grupa Savjeta ministara BiH.
Kanabis - Foto: AP
KanabisFoto: AP

On je podsjetio da je inicijativu za upotrebu kanabisa u medicinske svrhe u januaru prošle godine uputilo više udruženja oboljelih od multiple skleroze iz Srpske, a da su je podržala i udruženja oboljelih od karcinoma.

Stjepanović dodaje da je inicijativa upućena Vladi, NSRS, Ministarstvu zdravlja i Fondu zdravstvenog osiguranja i da je odgovorno prihvaćena i analizirana.

- Ministarstvo zdravlja je formiralo stručnu komisiju koja je dala pozitivno mišljenje o inicijativi i zaključak iz Republike Srpske upućen je Savjetu ministara kao nadležnom organu za razmatranje ovog pitanja i donošenje konačne odluke - rekao je Stjepanović, jedan od pokretača ove inicijative.

On kaže da, osim ublažavanja tegoba oboljelima od multiple skleroze, ulje kanabisa pomaže i oboljelima od raznih vrsta karcinoma, te podsjeća da je njegova upotreba u medicinske svrhe legalizovana u 16 evropskih zemalja.

Pojasnio je da se očekuje da će Ministarstvo bezbjednosti BiH pokrenuti inicijativu za izmjenu Zakona o prometu droga i drugih opojnih sredstava kako bi bili stvoreni uslovi za legalizaciju kanabisa za medicinske potrebe.

- Članovi udruženja oboljelih od multiple skleroze u Srpskoj svjesni su da je potrebno izmijeniti i donijeti više zakonskih i podzakonskih akata da bi se omogućila legalna proizvodnja, promet i upotreba kanabisa u medicinske svrhe - naveo je Stjepanović.

Prema njegovim saznanjima, u pravno regulisanje ovog pitanja treba da se uključi i Agencija za lijekove BiH.

Izvor: SRNA