latinica  ћирилица
12/10/2016 |  13:02 ⇒ 13:18 | Autor: RTRS

Trećina Britanaca do 35 godina ne zna da zamijeni sijalicu

Trećina odraslih osoba do 35 godina u Velikoj Britaniji ne posjeduje osnovne vještine za samostalan život, pokazalo je istraživanje lanca prodavnica Paundlend i otkrilo kako mnogi od njih ne znaju čak ni sijalicu da zamijene, a kuvanje jaja im je prava noćna mora.
Zamjena sijalica (foto:siriwitp/Thinkstock) -
Zamjena sijalica (foto:siriwitp/Thinkstock)

Istraživanje sprovedeno na grupi ljudi od 24 do 35 godina pokazuje kako veliki broj onih koji i dalje žive s roditeljima gube pojedine vještine koje starije generacije uzimaju zdravo za gotovo, odnosno smatraju ih normalnim.

Gotovo 77 posto ispitanika ne zna kako da zamijeni gumu na biciklu kada pukne, a 68 posto njih ne zna kako da zamijeni utikač na kablu.

Bez obzira na to što je putem moderne tehnologije moguće pronaći odgovor na svakojaka pitanja, 23 posto mladih priznaje kako ne zna da uključi mašinu za pranje veša, dok 41 posto njih ne bi moglo da priključi blu-rej uređaj na televizor.

Mnogi ispitanici su priznali kako ne bi znali da okače sliku na zid, promijene gumicu na česmi, dekorišu sobu ili ispeglaju košulju.

Provjeravanje količine ulja u automobilu pokazalo se nemogućom misijom za mnoge, kao i košenje travnjaka ili postavljanje polica na zid.

- Kuvanje jaja je posebno zanimljiva stavka – za mnoge (33 odsto) je izuzetno teško pošto od ljuske ne mogu da vide da li je kuvano.

Čak pet odsto je priznalo da je pokušalo da skuva jaje u mikrotalasnoj rerni, sa eksplozivnim posljedicama, a 13 je probalo to isto u ketleru.

Četvrtina ispitanika između 25 i 34 godine je otkrila da nikako ne mogu da zapamte koliko dugo treba da se kuva jaje.

Sajmon Tviger iz Paundlenda smatra da je iznenađujuće vidjeti šta je to što danas mladi smatraju neophodnim, svakodnevnim životnim vještinama.

- Starije generacije imaju sve neophodne vještine, dok se mladi i te kako muče s njima. Nadam se da će mnogi od njih prije nego što napuste porodičnu kuću naučiti osnovne stvari kako ne bi morali da plaćaju dodatne troškove održavanja - ističe Tviger.

Izvor: RTS