latinica  ћирилица
12/10/2016 |  08:34 | Autor: RTRS

Pariz dobija prvu salu za konzumiranje droge

U Parizu, u petak će biti otvorena prva sala namijenjana narkomanima, gdje će moći da se drogiraju u dobrim sanitarnim uslovima.Time se Francuska pridružila zemljama u kojima se ovo pokazalo kao efikasno rješenje.

U Francuskoj, u Parizu, u petak će biti otvorena prva sala namijenjana narkomanima, gdje će moći da se drogiraju u dobrim sanitarnim uslovima.Ovu inicijativu pozdravile su brojna udruženja u Francuskoj, ali je naišla na osudu desnice.

Ministarka zdravlja Marisol Turen i gradonačelnica Pariza An Idalgo posjetile su danas "salu za konzumiranje droge uz minimalni rizik" u bolnici Laribuazijer, u pariskom kvartu koji je najviše pogođen problemom toksikomanije.

Francuska se tako pridružila Njemačkoj, Austriji, Kanadi, Španiji, Danskoj, Luksemburgu, Norveškoj, Holandiji i Švajcarskoj, zemljama u kojima je otvaranje ovakvih prostorija bilo efikasno.

Prostor od 450 kvadratnih metara biće otvoren svakog dana od 13.30 do 20.30. Dnevno će moći da primi do 100 punoljetnih korisnika kojima su na raspolaganju usluge ljekara, bolničarki, edukatora, socijalnih radnika i radnika bezbjednosti.

Izvor: Večernje novosti