latinica  ћирилица
10/10/2016 |  09:54 ⇒ 09:58 | Autor: RTRS

Astmatičari već jedva dišu

Velika vlažnost vazduha pogoršava simptome pacijenata sa disajnim problemima. Vazduh je naročito zagađen u ovo doba godine, jutarnja magla i još visoke koncentracije polena dodatno otežavaju bolest, pišu "Večernje novosti".
Astma (Foto: Thinkstock) -
Astma (Foto: Thinkstock)

Astamtičari u ogromnom broju već osjećaju pogoršanje simptoma. Razlog tome je veća vlažnost i zagađenost vazduha kao i još visoke koncentracije polena. Epizode gušenja, zviždanja, kašlja i stezanja u grudima ponekada su toliko izražene da je neophodna hitna medicinska pomoć.

- Pacijenti koji često imaju napade najčešće ne koriste lijekove koji su im propisani na ispravan način i u režimima kako je savjetovano. Ukoliko pacijent svoje liječenje svodi na upotrebu "brzih pumpica", odnosno pumpica koje služe za brzo otklanjanje simptoma, a ne koristi pumpice za kontrolu bolesti, koje se najčešće koriste ujutru i uveče, onda može i da očekuje pogoršanje bolesti.

Da bi bili sigurni u pravilno sprovođenje propisane terapije astmatičari bi trebalo da imaju pisano uputstvo od strane svog ljekara u kojem im je jasno objašnjeno šta treba da rade u slučaju pogoršanja.

- Uglavnom se prvo savjetuje češća upotreba pumpica za otklanjanje simptoma, a ukoliko za 48 sati ne dođe do popravljanja stanja, dalje se savjetuje upotreba oralnih kortikosteroida u periodu od pet do sedam dana. Ako ni nakon sprovedene oralne terapije nema poboljšanja, potrebno je javiti se ljekaru.

Najveći rizik od pogoršanja bolesti imaju astmatičari koji su pušači, što nije rijetka pojava.

Danas se skoro polovina slučajeva astme prvi put javlja u zrelom životnom dobu. Zato bi pacijenti koji se često liječe antibioticima zbog "bronhitisa", a koji se bude noću zbog suvog kašlja, ili koji imaju istoriju obolijevanja od astme, rinitisa, ekcema trebalo da se obrate pulmologu.

Karakteristični simptomi astme su pojava zviždanja u grudima, stezanja, kašlja koji vrlo često budi oboljelog pred zoru sa osjećajem kratkog daha.

Izvor: B92