latinica  ћирилица
07/10/2016 |  20:50 | Autor: RTRS

"Brđanka" pomaže srcu

Nekada rasprostranjena biljka, danas je zaštićena vrsta. Pomaže i kod upale grla i pluća, poboljšava cirkulaciju, zacjeljuje rane, ublažava bolove
Cvijet - Foto: ilustracija
CvijetFoto: ilustracija

Aromatična biljka brđanka (Arnica montana) je bila rasprostranjena svuda po Evropi, ali je postala zaštićena vrsta zbog nekontrolisanog branja. U izobilju je ima u Italiji, Švajcarskoj i Sloveniji. Kao što joj ime kaže, raste u planinskim predjelima, livadama i brdima, čak i na nadmorskoj visini od 3.000 metara. U narodu je poznata i kao moravka, veprovka, planinska arnika.

Stabljika joj je uspravna i razgranata, sa krupnim žutim cvjetovima. Ljekoviti dijelovi su cvijet, listovi i korijen. Iz korjena ove višegodišnje biljke svakog proljeća izbijaju novi izdanci.

Najčešće se koristi za liječenje rana, jer eterična ulja koja posjeduje djeluju dezinfekcijski, ublažavaju bolove i ubrzavaju zacjeljivanje. Koristi se i kod upale grla, pluća, slabosti srca, podstiče cirkulaciju krvi, izlučivanje znoja i urina. Posebno je dobra za srce jer sadrži u većim količinama flavonoide, procijanidine, helenalin.

Obloge su naročito djelotvorne u liječenju popucalih mišića, tetiva i zgnječenih, povrijeđenih dijelova tjela. Spremaju se tako što se komad lanenog ili pamučnog platna natopi mješavinom vode i tinkture brđanke, iscijedi i stavi na problematično mjesto. Mješavina se pravi tako što se u 5 dl vode doda kašičica tinkture. Isti efekat se postiže i sa oblogom od čaja brđanke.

Ovako spremljeni oblozi uz potpuno mirovanje, najbolja su prva pomoć u slučaju povrede, tvrde narodni ljekari. Oblozi brzo ublažavaju bolove, kao i podlive jer pospješuju resorpciju krvi. Djelotvorni su i kod otvorenih i zagnojenih rana, koje sporo zarastaju.

Ova biljka se koristi i za ispiranje usta, kod upale usne duplje i ždrijela. Ljekoviti sastojci ubrzavaju cirkulaciju i tako povećavaju odbrambenu sposobnost organizma. Za ispiranje usta se koristi sljedeći recept: u čašu mlake vode stavi se pola kašičice tinkture brđanke ili čaj od cvjetova ove biljke.

ČAЈ ZA GRLO
Sprema se tako što se 1 do 2 kašičice osušenih cvetova brđanke prelije sa 2,5 dl vrele vode i ostavi da odstoji deset minuta. Nakon toga, čaj se procjedi, malo ohladi da bude mlak i njime ispira grlo i usna duplja. Razrijeđen u jednakim dijelovima sa vodom, može da se upotrijebi kao obloga.


TINKTURA
Priprema se tako što se 5 grama suvih cvjetova prelije sa 1 dl 70-postotnog alkohola ili domaće rakije, a zatim ostavi da odstoji dvije, tri nedjelje. U međuvremenu posuda se na svakih nekoliko dana dobro promućka. Kada dovoljno odstoji, sadržaj se procijedi i sipa u tamne bočice. Dobijena tinktura može da se koristi duže vrijeme i obavezno razrijeđena. Možete i da je nabaviti u biljnim apotekama, gdje se prodaje kao pomoćno ljekovito sredstvo.

Izvor: Novosti