latinica  ћирилица
06/10/2016 |  17:32 | Autor: RTRS

Oboljeli od MS Istočne Hercegovine zadovoljni radom udruženja

U protekloj godini uspjeli smo da zadržimo sva prava koja imamo, poručeno je sa 14. godišnje Skupštine udruženja oboljelih od multiple skleroze regije Istočna Hercegovina.
Nevesinje - Foto: RTRS
NevesinjeFoto: RTRS

Zadatak našeg i svih ostalih ovakvih udruženja u Republici Srpskoj jeste da se borimo za naša prava i olakšamo život svima koji su oboljeli od ove bolesti, ističu članovi hercegovačkog udruženja. 

Novak Milošević, iz Bileće, obolio je od multiple skleroze prije 23 godine. Nimalo lak život, a uz to brojne prepreke i problemi koje sam ne bi mogao da riješi. Udruženje mu je, kaže, omogućilo da živi lakše.

Novak ističe da mu Udruženje i druženje mnogo znače, a omogućen mu je i odlazak u banju.

Vlado Kovačević, iz Nevesinja, obolio je prije 15 godina. Teške godine koje, kaže, lakše prolaze uz članove Udruženja.

Prošle godine ovo udruženje je zajedno s ostalim udruženjima oboljelih od multiple skleroze u Srpskoj uspjelo da putem zakonske regulative poboljša položaj oboljelih. Pokrenuta je inicijativa za odobravanje pratioca za odlazak u Atomsku banju Gornja Trepča za nepokretne članove Udruženja.

Branimir Tamindžija, predsjednik udruženja oboljelih od multiple skleroze, regija Istočna Hercegovina, kaže da su pokrenuli i inicijativu o legalizaciji ulja od kanabisa u medicinske svrhe za liječenje ove bolesti pod nadzorom. Prema njegovim riječima, veliki broj oboljelih ovo ulje sada nabavlja ilegalno, zbog čega žele da to bude zakonski regulisano.

Milan Stjepanović, predsjednik Udruženja oboljelih od multiple skleroze, regija Birač, kaže da se tek sada može sagledati koliko za oboljele znači udruživanje u jednu ovakvu organizaciju i koje sve prednosti donosi.

Članovi ovih udruženja poručuju da će i dalje nastaviti da zastupaju interese oboljelih od multiple skleroze.