latinica  ћирилица
04/10/2016 |  21:57 ⇒ 22:07 | Autor: RTRS

„Gugl“ u igru ušao sa telefonima „piksel“ i „piksel iks-el“!

Na tržište pametnih telefona, poslije epizode sa „neksusima“, upravo se zaletjela i kompanija „Gugl“.
Gugl predstavio smartfon (foto: Twitter @cnntech) -
Gugl predstavio smartfon (foto: Twitter @cnntech)

Njihovi aduti su „piksel“ i „piksel iks-el“. Uređaji su opremljeni zadnjom kamerom od 12,3 megapiksela, naprednom stabilizacijom slike za savršeno „glatke“ video-snimke, nepreglednim prostorom za skladištenje fotografija, kao i veoma korisnim „gugl asistentom“.

Prema prvim informacijama koje stižu sa predstavljanja „Guglovih“ gedžita, na teritoriju tehnoloških džinova stiže telefon koji može da se pohvali dosta dobrim karakteristikama.

Zahvaljujući zadnjoj kameri od 12,3 megapiksela korisnici će moći da prave fotografije o čijem skladištenju ne moraju da brinu. 

Uz Google Photos ide beskonačni prostor za čuvanje slika i to u njihovoj originalnoj rezoluciji kako se kvalitet ne bi ugrožavao kompresijom.

Vlasnici pametnog telefona „piksel“ imaće mogućnost napredne stabilizacije slike za savršeno „glatke“ video-snimke.

Takođe, zahvaljujući „gugl asistentu“ (Google Assistant), informacije koje se nalaze na najvećem pretraživaču biće dostupne poslije poruke ili glasovne komande.

Brzina je zagarantovana uz četiri gigabajta RAM-a i procesor "Qualcomm Snapdragon 821". 

Cijena za osnovni model je 649 dolara. Telefon će biti dostupan u tri nijanse: „prilično crnoj“ (quite black), „veoma srebrnoj“ (very silver) i limitirani broj aparata u „veoma plavoj“ (really black) boji sa 32 ili 128 gigabajta unutrašnjeg memorijskog kapaciteta.

„Piksel“ dolazi na tržište u dvije veličine – pet (piksel) i pet i po inča („piksel iks-el“, to jest "Pixel XL"), a da pri tom i manja i veća verzija ima sve karakteristike.

Uređaji su napravljeni od aluminijuma, dok staklo prekriva zadnji dio gdje su smješteni skener za otisak prsta i kamera.  

Kada je o vitruelnoj stvarnosti riječ, „Gugl“ je svoje prve telefone opremio platformom Daydream VR bez koje dodatak Daydream View VR ne bi mogao da radi.

Baterija „piksela“ puni se za samo 15 minuta, što omogućava sedam sati aktivnog korišćenja telefona!

„Guglovi“ noviteti mogu da se naruče u Americi, Kanadi, Australiji, Njemačkoj i Velikoj Britaniji od danas, a od 13. oktobra i u Indiji. 

Izvor: RTS