latinica  ћирилица
03/10/2016 |  20:29 ⇒ 20:30 | Autor: RTRS

Ruska Maša, "rođena" na Krimu, pobijedila Diznija

Ruski serijal animiranih filmova "Maša i Medvjed" je postao svjetski fenomen, gledaju ga djeca, ali i odrasli u čak 120 zemalja.
Maša i Medo - Foto: RTS
Maša i MedoFoto: RTS

Film "Maša plus kaša" na Јutjubu kanalu je gledalo čak 1,6 milijardi gledalaca. Prošle godine je serijal bio proglašen najboljom animacijom u Majamiju na Kidskrinu, koji je ravan dječjem Oskaru. U Italiji je za božićne praznike ovaj serijal bio jedan od najgledanijih, a slično je i u mnogim zemljama Evrope, pa sve do Јužne Koreje i SAD.

Već godinu dana se sa uspjehom pokazuje i gleda na Netfliksu, glavnom onlajn bioskopu planete, a po broju gledanja "Maša i Medvjed" prevazilazi Diznijeve heroje.

Prva serija "Maše i Medvjeda" emitovana je 7. januara 2009, a ideju je dao, režirao i napisao scenario Oleg Kuzovkov.

- Ideju da napravim film o "Maši i Medvjedeu" dobio sam 1996. poslije ljetovanja na Krimu. Na plaži sam vidio djevojčicu koja nije dala roditeljima da se odmaraju. Osim roditeljima, smetala je i drugim gostima na plaži. Ali tada projekat nisam mogao da realizujem jer sam tražio investitore. Tek kada sam našao nekog ozbiljnog, krenuo sam da pravim ekipu i realizujem ideju. Investitoru se svidjelo kako smo zamislili likove pa smo počeli da radimo, ali tek 2007. godine - priča Kuzovkov.

Sada serijal u studiju radi oko 100 saradnika. Inače, jedan filmić traje do sedam minuta jer je to idealna dužina da se zadrži dječja pažnja.

Autor filma smatra da je glavni razlog popularnosti Maše širom svijeta univerzalna tema odnosa djeteta i odraslog.

- Tačno takva Maša je u svakoj porodici. Takvih hiperaktivnih djevojčica i djece uopšte ima u mnogim porodicama, a Medvjed je kao tata koji je poslije teške radne sedmice htio da se u nedjelju odmori, ali dijete se probudilo u šest sati ujutro. Maša je, kako bi psiholozi rekli, "hiperaktivno dijete", a Medvjed je izmučen i strpljiv i brižan. On je spreman da pomaže i rješava probleme djeteta - kaže Kuzakov.

Cijeli projekat se realizuje u animacionom studiju Animakord, čiji je prvi proizvod zapravo "Maša i Medvjed". Dosad su napravljene 52 serije, a jedna od njih je i čuvena "Maša plus kaša". U ovom studiju rođeno je i 26 priča "Mašine bajke", napravljenih po motivima ruskih narodnih priča.

Projekat "Maša i Medvjed" je 2015. godine zaradio 225 miliona dolara. Samo od reklame na Јutjubu mjesečni prihod je oko 1,5 miliona dolara. Ali glavna zarada je na dodatnom biznisu. Štampaju se knjige, a jedan od velikih lanaca brze hrane napravio je dečji meni "Maša i Medvjed". Osim prodaje prava emitovanja, velika je zarada na licencama za proizvodnju igračaka napravljenih na osnovu likova iz serijala. Spretni trgovci naručuju od proizvođača školski pribor sa likovima Maše i Medvjeda, proizvodi se dječja hrana sa takvim nazivom...

Izvor: Novosti.rs.