latinica  ћирилица
02/10/2016 |  06:54 | Autor: RTRS

Na Menhetnu postavljen spomenik žrtvama nepostojeće pomorske nesreće

Na njujorškom ostrvu Menhetnu pojavio se spomenik stradalim putnicima trajekta koji je prije više od 50 godina na dno odvukla ogromna hobotnica.
DŽozef Redžinela pored bronzanog spomenika  na Menhetnu (Foto: Twitter) -
DŽozef Redžinela pored bronzanog spomenika na Menhetnu (Foto: Twitter)

Spomenik je privukao pažnju prolaznika i turista, izazivajući čuđenje i zbunjenost, jer se ta nesreća, ustvari, nikada nije dogodila.

Spomenik, težak više od 100 kilograma, prikazuje kako ogromna hobotnica potapa trajekt "Stejten Ajlend". Postavljen je na južnom špicu Menhetna, nedaleko od drugih, pravih spomenika vojnicima, mornarima i pomorcima nestalim na moru i poginulim u bitkama.

Spomenik je samo dio višeslojne obmane. O "tragediji" 22. novembra 1963. godine, kada je hobotnica povukla na dno rijeke trajekt s 400 putnika, napravljeni su i vebsajt, dokumentarni film i novinski članci.

Turistima su čak deljeni i leci koji ih upućuju u nepostojeći "Memorijalni muzej nesreće trajekta Stejten Ajlend".

Iza cijelog projekta stoji DŽozef Redžinela, koji je priču izmislio dok je sa 11-godišnjim nećakom putovao trajektom između Menhetna i Stejten Ajlenda.

- Postavljao mi je svakakva luckasta pitanja, kao što je da li su vode preplavljene ajkulama. Rekao sam ne, ali da li znaš šta se desilo 1960-ih godina. Јedan od ovih brodova povukla je na dno ogromna hobotnica - rekao je Redžinela.

Ideja se razvila u "multimedijalni umjetnički projekat, bez pakosnih namjera, o tome koliko su ljudi lakovjerni", rekao je Redžinela, koji inače pravi ilustracije za izloge i zabavne parkove.

Za izradu bronzanog spomenika bilo mu je potrebno šest mejseci. Spomenik nikad ne ostaje na jednom mjestu duže od dva dana jer bi ga, kako kaže, odnijele gradske vlasti.

Redžinela sjedi blizu spomenika, posmatra prolaznike i sluša njihove komentare.

- Dobiju čudan izraz lica, zagledaju u vodu i odlaze - kaže Redžinela.

Kada se neko zapita kako niko nije čuo o toj nesreći, on se ubaci u razgovor objašnjavajući da se desila na dan kada je vestima dominiralo ubistvo američkog predsjednika DŽona F. Kenedija.

- To prihvate i kažu "možda", odmahujući glavom - rekao je Redžinela.

Izvor: Beta