latinica  ћирилица
02/10/2016 |  06:51 ⇒ 07:25 | Autor: RTRS

Slovenac pobjednik na takmičenju u oponašanju rike jelena

Јanez Podkrižnik (28) iz Slovenije osvojio je prvo mjesto na Međunarodnom takmičenju u oponašanju rike jelena „Zlatni rog 2016“ i to u disciplini „Alfa mužjak na rikalištu koji drži svoj harem“.
Јelen (Foto: Thinkstock) -
Јelen (Foto: Thinkstock)

U okviru Međunarodnog sajma lova i ribolova „Lorist“ u Novom Sadu takmičari su se nadmetali u disciplini „Dva jelena na rikalištu za krdo košuta“.

Pošto je bilo izjednačeno, za drugo i treće mjesto borili su se rikači u disciplini „Alfa mužjak na rikalištu koji drži svoj harem“.

Takmičari su lovci koji koriste rikalice za oponašanje rike jelena u samom činu lova, a na ovom takmičenju pokazuju svoje umijeće u prepoznavanju glasa, jačine i dubine glasa jelena.

Rikalica je sredstvo za pomoć u lovu, ali i glavno „oružje“ na takmičenju.

Za oponašanje rike dozvoljeni su svi predmeti osim elektronskih, a takmičari najčešće koriste rogove, češke rikalice i razne druge predmete kojim mogu da proizvedu zvuk rike jelena.

„Ono što je specifično na ovom takmičenju jeste da, iako se koriste ocjene od jedinice do šestice, sudije nikada ne daju ocjenu manju od tri. To je naš dogovor i sad je već tradiciija, a činimo to zbog toga što je ljude iz šume bilo teško motivisati da se pojave sa svojim umijećem pred publikom i kamerama, zato se trudimo da ih nikako ne demorališemo“, rekao je sudija Srđan Peurača iz ЈP „Vojvodinašume“.

Izvor: RTS