latinica  ћирилица
29/09/2016 |  19:55 | Autor: RTRS

Kako su svilene čarape spasile Dan D

Bračne nesuglasice dvostrukog agenta koji je radio za Veliku Britaniju umalo nisu upropastile operacije uoči iskrcavanja saveznika u Normandiji na Dan D, pokazuju objavljeni dokumenti špijunske službe Em-Aj fajv (MI5).
Iskrcavanje u Normandiji - Foto: arhiv
Iskrcavanje u NormandijiFoto: arhiv

Španac Huan Pužol je bio ključan za britanske službe u ubjeđivanju nacista da misle da će se saveznici iskrcati u Pa-de-Kaleu, a ne u Normandiji, ali je njegova supruga prijetila da će otići u špansku ambasadu, čime bi bio objelodanjen njegov identitet, prenio je danas Bi-Bi-Si.

Araseli Pužol je bila užasno nezadovoljna životom u Londonu, nedostajale su joj Španija, majka i mediteranska hrana. MI5 je čak organizovao da se specijalno za nju iz Lisabona prokrijumčari 12 pari svilenih čarapa, koje inače nisu mogle da se nađu u Velikoj Britaniji.

Njenom nezadovoljstvu je posebno doprinosila izolovanost u kući pošto je zbog straha da bi porodica Pužol mogla biti prepoznata na ulicama Londona, supruga agenta bila primorana da ne izlazi iz kuće.

Huan Pužol, poznat kao agent Garbo, za naciste je izmislio mrežu tajnih agenata širom Velike Britanije i slao izvještaje s lažnim ili tačnim ali bezvrjednim informacijama, što je omogućilo da se nacisti zavaraju gdje će se iskrcati saveznici.

Godinu dana prije Dana D, nezadovoljstvo gospođe Pužol je eksplodiralo.

- Ne želim više ni pet minuta da živim s mojim mužem. Čak i ako će me ubiti, idem u špansku ambasadu - rekla je oficiru u MI5 Tomasu Harisu.

Huan Pužol je, međutim, smislio plan koji je trebalo da ubijedi suprugu da je uhapšen zbog njenog ispada. Organizovao je da ga ona s povezom na očima posjeti u pritvoru. Pravni savjetnik MI5 joj je poslije rekao da je odlučeno da njen suprug bude oslobođen, nakon čega je i ona bila uvjerena da treba da se smiri, navodi Bi-bi-Si.

List "Indipendent" navodi da je i prije ispada u junu 1943. gospođa Pužol iskazivala nezadovoljstvo, ali da ju je MI5 pridobio s 12 pari svilenih čarapa kojih nije bilo u Velikoj Britaniji pošto su svila i slični materijali bili potrebni za padobrane. Taj specijalni zadatak je obavio agent C.P. Harvi u Lisabonu koji je donio 12 pari svilenih čarapa s porukom da očekuje da mu se nadoknadi i 10 šilinga, koliko je platio carinu.

Izvor: Blic