latinica  ћирилица
29/09/2016 |  16:47 ⇒ 17:54 | Autor: RTRS

Svjetski dan srca obilježen i u Srpskoj (VIDEO)

Danas se obilježava Svjetski dan srca. Republika Srpska, brojnim akcijama i preventivnim kampanjama pridružila se obilježavanju dana, u kome ljekari ukazuju na faktore rizika i promociju zdravog načina života.
Banjaluka - Dan srca - Foto: RTRS
Banjaluka - Dan srcaFoto: RTRS

U najvećem gradu Srpske, u Parku "Petar Kočić" organizovano je besplatno mjerenje krvnog pritiska i masnoće.

Koliko je važno sačuvati zdravo srce pokazuje i podatak Svjetske zdravstvene organizacije, da godišnje u svijetu od kardiovaskularnih bolesti oboli čak 17 miliona stanovnika. Ni Republika Srpska nije pošteđena ove, uslovno rečeno, loše statistike, jer se dnevno dogodi od četiri do pet infarkta miokarda. Od ukupne smrtnosti na godišnjem nivou u Srpskoj, čak 47 odsto participiraju bolesti kardiovaskularnog sistema.

Ni jako sunce, ni gužva nisu spriječili Banjalučane u namjeri da kontrolišu zdravlje. Da bi ukazalo na značaj centralnog i najvažnijeg mišića u tijelu čovjeka, Udruženje kardiologa sa partnerima, već 16. godinu organizuje preventivnu kampanju.

U Republici Srpskoj godišnje od bolesti srca umre oko sedam hiljada ljudi,a najučestaliji su infarkt srca i mozga. Ako u mlađoj dobi faktore rizika pod kojim se podrazumijevaju - pušenje, nezdrava ishrana, nedovoljna fizička aktivnost, povišena masnoća u krvi, šećer, pritisak, gojaznost - svedemo na minimum, i šanse za bolesti kardiovaskularnog sistema biće odgođene do osme decenije - poručuju ljekari.

- Ako je prisutno jedan, dva ili više faktora rizika, dešavaju se kardiovaskularne bolesti već kod sredovječnih ljudi. Kod nas se dešava da već u trećoj deceniji mladi dobijaju infarkt srca - naglašava prof. dr Duško Vulić, nacionalni koordinator za prevenciju kardiovaskularnih bolesti u Republici Srpskoj.

U posljednjih nekoliko godina, smrtnost od srčanih bolesti sa 57 procenata, smanjena je na 47 odsto. Resorno ministarstvo pripremilo je promotivno-preventivne vodiče.

- Obrađuju se riziko-faktori i date su smjernice našim građanima kako treba da redukuju, odnosno da produže svoj život i svoje srce - ističe Ljiljana Ivančić, pomoćnica ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske u resoru zdravstvene zaštite.

Produkt menadžer u kompaniji Hemofarm, Davorka Kopanja kaže da je cilj ove kompanije da doprinese podizanju svijesti stanovništva o tome koliko je važna prevencija i koliko je važno da vodimo računa o zdravlju.

Iako je prevencija najbolji lijek, podsjećaju ljekari, razvoj interventne kardiologije omogućio je da pacijenti sa infarktom budu zbrinuti u roku od dva sata i tako steknu dobiju mogućnost da održe normalan kvalitet života.