latinica  ћирилица
27/09/2016 |  21:55 | Autor: TANЈUG

Rođena prva beba sa DNK tri roditelja

Rođena je prva beba sa DNK tri roditelja, korišćenjem naučne tehnologije mitohondrijska donacija, saopštio je tim ljekara koji je na tome radio.
Novorođenče  (ilustracija) -
Novorođenče (ilustracija)

U stručnom magazinu "Plodnost i nauka" objavljeno je da je rođena beba čiji DNK je sastavljen od majčinog, očevog i DNK materijala donora kojim je spriječena ozbiljna nasljedna bolest koju bi novorođenče naslijedilo od majke, prenosi AP.

Kako navodi Bi-Bi-Si, stručnjaci su objavili tekst o rođenju dječaka sa "tri roditelja" pet mjeseci nakon rođenja, kada su mogli pouzdano da potvrde da dijete nema genetsko oboljenje od kojeg boluje njegova majka.

Stručnjaci kažu da ovaj potez najavljuje "novu eru u medicini" i može da pomogne porodicama sa rijetkim genetskim oboljenjima.

Ljekari i naučnici upozoravaju da su potrebne rigorozne provjere ove nove i kontroverzne tehnologije koja se zove Mitohondrijska donacija.

Američki tim ljekara je putovao u Meksiko kako bi sproveli cijelu proceduru zbog zakona koji u toj zemlji ne brane metode korišćenja više DNK materijala.