latinica  ћирилица
27/09/2016 |  08:54 | Autor: Agencije

Gdje se krije najveće leglo bakterija u našim domovima

Prva asocijacija na kupatilo većini ljudi je higijena i čistoća – uz mnogo energije utrošene da ono zaista bude vaša oaza u kući. Kada su ve-ce šolja i kada oribane, pločice izglancane a sa slavina skinut kamenac, ipak nije sve sređeno.
Bakterije - Foto: ilustracija
BakterijeFoto: ilustracija

Zavjesa na kadi ili tuš-kabini, najčešće vlažna od vode, zapravo je omiljeno stanište bakterija, buđi, kamenca, mikroorganizama i gljivica.

Buđ i bakterije razmnožavaju se geometrijskom progresijom na plastičnoj površini, a prema jednom istraživanju na svaka dva kvadratna centimetra živi milion mikroba, od kojih je 80 odsto opasno i može stvoriti aerosol koji se diže u vazduh, pa potom lako dospijeva i u pluća.

Prilikom tuširanja na zavjesu pada prljavština, a mikrobi i drugi mikroorganizmi sa zavjese dolaze na naše tijelo. Paradoksalno, mikroorganizmi nas napadaju dok sa sebe uklanjamo prljavštinu.

Zato treba djelovati preventivno – češće mijenjati zavjese, jednom nedjeljno ih prati u mašini za pranje veša, ili ih prati rastvorom varikine u vrućoj vodi. Nakon tuširanja bi trebalo potpuno raširiti zavjesu kako bi se što prije osušila i da bi na njoj ostalo manje kapljica, pogodnih za nove kolonije bakterija.

Brojna istraživanja otkrivaju da pe-ve-ce zavjese emituju otrovne hemikalije opasne i po čovjeka i po životnu sredinu. Ako ste u mogućnosti, zamijenite ih poliesterom, prirodnim materijalima ili na tuš ugradite staklena vrata.