latinica  ћирилица
26/09/2016 |  22:44 ⇒ 27/09/2016 | 11:42 | Autor: TANЈUG

NASA: Novi dokazi o postojanju vode na Јupiterovom satelitu (VIDEO)

Američka svemirska agencija (NASA) objavila je večeras da snimci koje je načinio teleskop "Habl" dokazuju da na Јupiterovom satelitu Evropa postoji okean ispunjen vodom, koji se nalazi ispod nekoliko kilometara debelog sloja leda.
Јupiterov satelit Evropa (Foto:  NASA) -
Јupiterov satelit Evropa (Foto: NASA)

Naučnici su naveli da je moguće i postojanje vode na površini Evrope, kao i da su našli moguće dokaze o postojanju vode i na drugim Јupiterovim prirodnim satelitima.

Pol Herc, direktor odjeljenja za astrofiziku, rekao je da je zadovoljan otkrićem i da će napokon na pitanje da li postoji život izvan Zemlje moći da ponudi naučni odgovor.

"Gdje god ima vode na Zemlji, ima i života i hranjivih materija, a s obzirom da je voda pronađena na Evropi, to znači da tamo ima i života", smatra Herc.

On je naveo da je ovaj događa pojačao uvjerenje da se voda i hranljive materije iz skrivenih okeana na Evropi, mogu naći i na njenoj površini, i da će NASA proučiti mogućnost sletanja na Јupiterov satelit, kako bi izvršila dodatna istraživanja.

Masivni vodeni okeani iz unutrašnjosti mjeseca, kako se vjeruje, imaju toliku snagu da se voda redovno izbacuje na njegovu površinu. Otkriće je omogućeno ultra-ljubičastim kamerama koje su popravljene 2009. godine.

Prošle sedmice, NASA je najavila da će održati telefonsku konferenciju na kojoj će objelodaniti iznenađujuće aktivnosti koje se dešavaju na Evropi, jednom od 67 Јupiterovih prirodnih satelita.