latinica  ћирилица
26/09/2016 |  20:49 | Autor: SRNA

Čubrilović: Srpska će nastaviti da slavi 9. januar

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da je izvjesno da će Srpska nastaviti da slavi 9. januar, a da narodi koji to ne žele, prije svega Bošnjaci, neće biti u obavezi da to čine.
Nedjeljko Čubrilović - Foto: RTRS
Nedjeljko ČubrilovićFoto: RTRS

On je istakao da su praznici pravo i tradicija, a tradicija se ne može mijenjati nasilno.

"Građani su rekli svoje. Kada od Republičke komisije dobije zvanične rezultate referenduma, Narodna skuština će da se izjasni o tome, a potom će da pristupi izmjeni Zakona o praznicima Republike Srpske, kako bi ga prilagodili onom što su nam građani poručili, ali i zahtjevu Ustavnog suda", rekao je Čubrilović za RTS.

On je rekao da je važno da se što prije pređe preko problema koji su uslijedili zbog referenduma, a koji su predimenzionirani zbog izborne kampanje i da se svi vrate realnim problemima kojih u BiH ima na pretek.

Čubrilović je podsjetio da je referendum o Danu Republike Srpske prvi referendum koji je u Srpskoj održan nakon rata, a jedan od četiri na kojim su se građani Srpske izjašnjavali i dodao da preliminarni podaci ukazuju da je na referendum izašlo nešto manje od 56 odsto registrovanih glasača.

Prema njegovim riječima, referendum je protekao u najboljem redu i uz poštovanje najviših demokratskih standarda i bez uobičajenih rezultata koji obično prate takve događaje.

Kada je riječ o prijetnjama koje su pratile pripreme za referendum, Čubrilović je rekao da je prijetnji bilo od neodgovornih ljudi, koji kako je naglasio, imaju neke druge namjere i ne misle na demokratiju i probleme koje imaju građani.

"To nije nešto što je bilo masovno. Vjerujem da će institucije BiH i Republike Srpske odraditi svoj posao kako treba", rekao je Čubrilović.

On je zahvalio svim građanima koji su se u Srpskoj i dijaspori odazvali referendumu i poručio da je važno da se građani BiH što prije okrenu realnim problemima.