latinica  ћирилица
26/09/2016 |  20:12 | Autor: RTS

Oland iseljava kamp "DŽungla" i poziva Britaniju da rješava migrantsku krizu

Francuski predsjednik Fransoa Oland je tokom posjete Kaleu poručio da će zloglasni izbjeglički kamp u tom mjestu, u kojem je trenutno više hiljada migranata, biti uklonjen prije kraja godine. Poznat pod nazivom "DŽungla", kamp je postao kritična tačka u odnosima Pariza i Londona, jer većina migranata želi u Britaniju. Francuski predsjednik zato poziva britanske vlasti da preuzmu svoj dio učešća u rješavanju migrantske krize.
Fransoa Oland (foto: Twitter @BostonGlobe) -
Fransoa Oland (foto: Twitter @BostonGlobe)

Pod pritiskom desničara i konzervativnog prethodnika Nikole Sarkozija, predsjednik Oland obećava pojačanu borbu protiv ilegalne migracije i zatvaranje kampa "DŽungla" u Kaleu. U tom lučkom gradu je razgovarao s predstavnicima policije, lokalnih vlasti, civilnog društva i preduzetnicima, ali nije obišao sam kamp, u kome živi između 7.000 i 10.000 migranata.

"Naš cilj je jasan. Želimo da garantujemo bezbjednost žiteljima Kalea, da održimo javni red i mir i osiguramo da migranti i izbjeglice imaju dostojanstvene uslove za život, jer je to Francuska", istakao je predsjednik Francuske.

Poziva vlasti u Londonu da pruže pomoć migrantima, od kojih, kako kaže, većina očajnički želi da stigne u Veliku Britaniju.

"Samo zato što je Britanija donijela suverenu odluku o izlasku iz Evropske unije, to ne znači da je London oslobođen obaveza prema Francuskoj", poručio je Oland.

Evropska unija čini sve da opstane sporazum s Ankarom, pa u Tursku šalje 348 miliona evra za najranjivije grupe migranata. Brisel želi da zaustavi ilegalne tokove migracije, na kojima su prošle godine, prema podacima Europola, krijumčari zaradili između pet i šest milijardi dolara.

"Naša poruka je jasna – podržavamo sirijske izbjeglice koje su na granici s Turskom, a one koji u Evropu ulaze ilegalno, preko Egejskog mora, vratićemo nazad. Takav mehanizam treba da uspostavimo i sa vlastima Egipta i Tunisa ", rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel.

A poslije samita o izbejgličkoj krizi u Beču, jaz između Brisela i Budimpešte sve je veći.

Mađarski premijer Viktor Orban kaže da su zemlje centralne Evrope osnovale savez za odbranu svojih država i svog načina života. U Mađarskoj su u toku posljednje pripreme za referendum o izbjegličkim kvotoma, 2.oktobra, a slovački premijer Robert Fico proglasio je politički kraj evropskog sistema kvota o raspoređivanju tražilaca azila.