latinica  ћирилица
26/09/2016 |  18:40 ⇒ 20:49 | Autor: RTRS

Bošnjački političari ne odustaju - i danas zbog referenduma prizivaju OHR! (VIDEO)

Uspješno, demokratski i mirno sprovođenje referenduma u Republici Srpskoj i dalje politički žulja federalno Sarajevo.
Sarajevo (Foto: Julian Nitzsche/Wikimedia) -
Sarajevo (Foto: Julian Nitzsche/Wikimedia)

Bošnjački političari i danas prizivaju sankcije, a iz Tužilaštva BiH danas prvo saopštavaju da je formiran predmet u vezi sa neizvršavanjem odluke Ustavnog suda BiH, a zatim i potvrda da je predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku upućen poziv za saslušanje u svojstvu osumnjičenog.

Na sceni je još jedna potvrda da su Tužilaštvo i Sud BiH u funkciji politike SDA i Bakira Izetbegovića i da je riječ o političkom, ali i svakom drugom pritisku na Republiku Srpsku i njene institucije, odgovaraju iz SNSD-a.

Korišćenje demokratskog prava kao reakcije na pokušaj ponižavanja dostojanstva izgleda je postalo prioritet za bh. Tužilaštvo u kojem se, kako je objelodanjeno, već 20-ak dana sprovode određene aktivnosti u vezi sa neizvršavanjem odluke Ustavnog suda BiH.

Poziv na saslušanje upućen je samo predsjedniku Srpske.

Šef kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu bh. Parlamenta Staša Košarac se pita kako je moguće da se ekspresno reaguje u ovom slučaju i pri tom zaboravlja činjenica da je Ustavni sud BiH donio političku odluku, dok na brojne nesprovedene odluke koje se odnose na Federaciju, kao što su konstitutivnost naroda u četiri kantona ili slučaj Sejdić-Finci, bh. Tužilaštvo ne reaguje.

- Sve to potvrđuje da je Tužilaštvo BiH definitivno politički instruisano od, rekao bih, promuslimanskih političkih struktura u BiH. Prema tome, potpuno je vidljivo da postoje različiti aršini i potpuno je vidljivo da se pravosudne institucije na nivou BiH koriste u svrhu političkog nametanja i pritisaka na RS. A to je definitivno zabrinjavajuće, ističe Košarac.

I upravo najnovijem potezu Tužilaštva BiH prethodilo je višednevno orkestrirano glasno prizivanje sankacija za referendum od strane bošnjačkih političara, koji istovremeno svjesno prećutkuju i kantone i Mostar i brojne druge nesprovedene odluke u Fedraciji.

- Јa mislim da će u periodu otrežnjenja ovo sve skupa imati određene posljedice i da će uslijediti sankcije u vezi sa ovim u narednom periodu. Za njih nije kasno ni nakon lokalnih izbora, ističe Safet Softić, predsjedavajući Doma naroda PS BiH.

- To je povreda Ustava BiH i povreda Dejtonskog mirovnog sporazuma i zato se mora snositi odgovornost, kako politička, tako i krivična, kaže Šefik DŽafreović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH.

- Najmanje Šefik DŽaferović ima pravo da galami, on je posljednja osoba koja treba da priča o političkoj ili krivičnoj odgovornosti. Mi dobro znamo u kakvoj ulozi je bio Šefik DŽaferović u toku rata, dobro znamo šta je dozvolio kao predsjedavajući Predstavničkog doma, da se piše Savjetu bezbjednosti u ime krnjeg sastava Predstavničkog doma, kategoričan je Staša Košarac.

Ukoliko se ovako nastavi, zaključuje Košarac, sljedeće referendumsko pitanje trebalo bi da bude – da li podržavate odluke Suda i Tužilaštva BiH.