latinica  ћирилица
26/09/2016 |  18:35 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

Kako je Meddžida Kreso izmijenila nacionalnu strukturu zaposlenih u Sudu BiH? (VIDEO)

Početkom 2017. godine ističe drugi šestogodišnji mandat predsjednici Suda BiH Meddžidi Kreso.
Mobing u Sudu BiH - Foto: RTRS
Mobing u Sudu BiHFoto: RTRS

Konkurs za nasljednika je zatvoren. Nezvanično, pristiglo je sedam prijava. Slijedi višemjesečna procedura izbora.

Ali na kraju mandata još aktuelne predsjednice, uz već poznate afere poput Željke Bukmir ili Azre Miletić, na površinu isplivavaju i nove!

Izmijenjena nacionalna struktura rukovodstva Suda BiH - u korist Bošnjaka! I klasičan mobing u ustanovi kojom, uz pomoć odanih joj saradnika, suvereno vlada punih 12 godina.

Sekretar Apelacionog odjeljenja Suda BiH, Dražen Zupanc imao je besprijekoran dosije, sve dok reizabranoj predsjednici Suda nije zasmetao. Bio je poželjan saradnik, vrijedan i radan. A onda “preko noći“ našao se u vrtlogu spletki, poniženja i degradacije, nipodaštavanja i provokacija, od saradnica u kancelariji, i od pretpostavljenih, koji uz podršku predsjednice, Sudom BiH “vedre i oblače“.

- U kancelariji u kojoj sam obavljao posao dovođeni su ljudi koji su bili pod direktnim patronatom Meddžide Kreso i koji su imali za cilj da me isprovociraju, kako bih disciplinski odgovarao, priča Zupanc.

Od poželjnog saradnika ponio je etiketu - najgori. Ređale su se loše ocjene za rad - bez objašnjenja. Njegovi izvještaji vraćani su na doradu - bez obrazloženja.

Nikad identifikovane sudije, žalile su se - navodno...Egzistencije radi - Zupanc je ćutio i trpio!

Sve dok, direktno iz kancelarije nije prebačen u hitnu pomoć! Stres i depresija uzrokovani mobingom na poslu – ljekarska je dijagnoza! Nakon 6-omjesečnog bolovanja, vraća se na posao. Ljekari savjetuju da mu se obezbijedi novo radno okruženje. Umjesto toga – novo šikaniranje.

Dokazi u koje smo imali uvid, uveliko terete predsjednicu Kreso.

Uspjela je Kreso da iz rukovodstva Suda, milom ili silom, ukloni većinu nebošnjaka - uz pomoć generalnog sekretara i svoje “desne ruke" Vahide Јahić.

Zajedno i odvojeno, obilazile su Zupancove ljekare. Neprimjereno kontrolisale ljekarski rad i ispisane dijagnoze. Tri dugogodišnje srpske pozicije naprasno su dodijelile Bošnjacima. Meddžidino nacionalno jedinstvo za sada kvari samo Hrvat Zupanc, čiji su svi prethodni vapaji, ostali bez reakcije. Zbog toga je pomoć zatražio od VSTS i drugih nadležnih institucija.

VSTS je potvrdio da je dobio dopis Dražena Zupanca i da je isti u fazi razmatranja.

I dok razmatranje traje, zdravstveno stanje Dražena Zupanca se pogoršava.

Sud BiH, kakve li ironije, zakonima očigledno ne podliježe!? Osim Zupanca, još nekolicina zaposlenih požalila nam se na diskriminaciju i mobing.

Pričali bi javno kažu, kada bi dobili imunitet, jer odlazeća predsjednica, umjesto penzije, pretenduje na poziciju tzv. trećeg dodatnog sudije. Mjesto je već dugo upražnjeno, a Kresini lobisti rade punom parom!?

I to je pravosuđe BiH!