latinica  ћирилица
26/09/2016 |  18:24 ⇒ 20:33 | Autor: BETA

Beograd dočekao paraolimpijce (VIDEO)

Više od 1.000 ljudi dočekalo je u Beogradu osvajače medalja za Srbiju na Paraolimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.
Doček srpskih paraolimpijaca ispred Skupštine Beograda - Foto: Screenshot
Doček srpskih paraolimpijaca ispred Skupštine BeogradaFoto: Screenshot

Sportisti su se navijačima okupljenim na platou ispred Skupštine grada Beograda zahvalili na podršci.

"Hvala vam što ste došli da uveličate sve ono što smo mi uradili u Riju. Sve ovo ne bi bilo moguće bez vas, ali i bez nas. Nadamo se da smo vas obradovali i ispunili vaša očekivanja. Ovde je veća trema nego na mečevima i hvala i za to", rekla je stonoteniserka i osvajačica dve medalje Borislava Perić-Ranković.

Na platou ispred Starog dvora u Beogradu pojavio se cijeli tim Srbije koje je učestvovao na Paraolimpijskim igrama u Riju.

Srbija je na Paraolimpijskim igrama u Riju osvojila devet medalja. Strijelac Laslo Šuranji osvojio je zlatnu i bronzanu medalju, stonoteniserke Borislava Perić-Ranković zlatno odličje u pojednačnoj konkurenciji, dok je u dublu s Nadom Matić, koja se i u singlu okitila s bronzanim odličjem, osvojila srebro.

Stonoteniser Mitar Palikuća osvojio je bronzanu medalju, atletičar Nemanja Dimitrijević bronzu u bacanju koplja, a Željko Dimitrijević i Miloš Mitić zlato i srebro u bacanju čunja.

"Ono što su generacije paraolimpijaca sanjali sada je to postalo java. Hvala vam na dočeku i što ste došli u ovom broju", rekao je Dimitrijević.

Okupljeni navijači nosili su zastave Srbije, a u nebo su puštali i balone.

Muzički program na platou ispred Starog dvora počeo je u 18.00, a nastupili su Dejan Petrović Big Bend i grupa THCF.

Nikolić priredio svečani prijem za paraolimpijce (Foto: Tanjug)

Nikolić priredio svečani prijem za paraolimpijce

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić priredio je danas u zgradi Predsjedništva svečani prijem za paraolimpijce koji su na Igrama u Rio de Žaneiru osvojili rekordnih devet medalja.

"Zahvalan sam što ste na svojevrstan način pokazali ostalim građanima Srbije, velikom broju djece koji su imali po neki hendikep, da to (što imate hendikep) može da bude početak života u kom ima radosti i sreće, ali i tuge, tuge zato što je možda izostao uspjeh", rekao je Nikolić u obraćanju sportistima.

"Kada sam vas ispraćao i kada ste ponosno ponijeli zastavu, znao sam da ćete se vratiti srećniji nego što odlazite. Vidjelo se to u vašim očima i u tome kako ste govorili o takmičenju. Znao da ćete obradovati Srbiju", rekao je predsjednik Srbije.

On je dodao da mu je izuzetno drago što je javnost "shvatila da su paraolimpijci podjednako dragocjeni kao i olimpijci".

"Samo vaše učešće na igrama je bila potpuno nova sreća u Srbiji. Drago mi je što je narod počeo da vas tretira kao i druge sportiste. Državi ste podjednak dragulj kao i olimpijci. Obećavam vam da ćemo poslije Rija još više voditi računa o vama", rekao je Nikolić.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić rekao je da su paraolimpijci na Igrama u Riju pokazali da su šampioni.

"Dokazali ste da ste šampioni, ne svaki dan, već svake sekunde. Za sportistu ne postoji veća sreća od predstavljanja svoje zemlje na igrama. Vi ste šampioni na koje bismo svi trebalo da se ugledamo. Mnoge prepreke moraju da se pobijede, a potom i konkurencija iz cijelog svijeta", rekao je Udovičić.

Osvajačica zlatne i srebrne medalje u stonotenisu na Igrama u Riju Borislava Perić-Ranković uručila je predsjedniku majicu sa potpisima kompletne delegacije paraolimpijaca.

"Hvala vam na svemu što ste nam pružili prije ali i tokom igara. Tamo nismo predstavljali samo sebe, već i državu. Drago nam je što smo kao i olimpijci obradovali naciju", rekla je Perić-Ranković.

Predsjednik Paraolimoijskog komiteta Srbije (POKS) Zoran Mićović zahvalio se Vladi i ministarstvu na podršci i pomoći i dodao da se u POKS okreću sljedećim igrama u Tokiju.