latinica  ћирилица
26/09/2016 |  18:03 ⇒ 20:50 | Autor: TANЈUG

SB UN: Јeremić drugi poslije petog kruga glasanja

Vuk Јeremić, kandidat za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, izjavio je da je današnji, peti krug glasanja u Savjetu bezbjednosti potvrdio da se, kako je naveo, "konstantno rangiramo pri samom vrhu liste kandidata".
Vuk Јeremić - Foto: TANЈUG
Vuk ЈeremićFoto: TANЈUG

"Ovaj put se nalazimo na drugom mestu", rekao je Јeremić dodajući da nastavljaju kampanju iz pozicije "prvoplasiranog u istočnoevropskoj grupi", a pred završnu fazu izbora u kojoj stalne članice SB imaju mogućnost da najave upotrebu veta.

Јeremić je izbio na drugo mjesto poslije pete runde glasanja, dok je na prvom mjestu i dalje bivši portugalski premijer Antonio Gutereš.

Gutereš je osvojio 12 pozitivnih, dva negativna i jedan neodređeni glas, a Јeremić osam pozitivnih, šest negativnih i jedan neodređeni glas.

Ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak je u petoj rundi dobio osam pozitivnih, sedam negativnih i nula neodređenih glasova, dok je argentinska ministarka spoljnih poslova Suzana Malkora osvojila sedam pozitivnih, sedam negativnih i jedan neodređeni glas.

Prethodna runda održana je 9. septembra i tada je bivši portugalski premijer Gutereš ponovo bio prvi dok je Јeremić osvojio najbolji do tada rezultat - bio je treći sa dva pozitivna glasa više nego ranije.