latinica  ћирилица
26/09/2016 |  16:47 | Autor: TANЈUG

Ulemek: Nemam neposredna saznanja o ubistvu Ćuruvije

Nekadašnji komadant Јedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija rekao je u Specijalnom sudu u Beogradu da nema neposredna saznanja o ubistvu novinara Slavka Ćuruvije, te da raspolaže samo informacijama koje je dobio od tadašnjeg načelnika DB-a, prvooptuženog u postupku za ubistvo Ćuruvije – Radomira Markovića.
Milorad Ulemek Legija (Foto: Kurir) -
Milorad Ulemek Legija (Foto: Kurir)

Svjedočeći na suđenju nekadašnjim pripadnicima DB-a, optuženim za ubistvo Ćuruvije 1999. godine, Ulemek je ispričao da ga je Marković pozvao 2000. godine zbog hapšenja jednog lica.

"Јa sam ga pitao ko će da bude navigator ispred DB-a, a on mi je rekao 'ovi Radonjini što su ubili Ćuruviju'. Vidio sam gospodina Romića i gospodina Kuraka ispred njegove kancelarije i sa njima sam se onda dogovarao o toj akciji hapšenja", ispričao je Ulemek.

Pozivajući se na pravo da ne odgovara na pitanja u kojima će se izložiti krivičnoj odgovornosti, Ulemek nije želio da se izjašnjava povodom svog ranijeg iskaza koji je dao tužilaštvu za organizovani kriminal 2014. godine u kojem je tvrdio da ga je navodno Radomir Marković krajem marta 1999. godine pozvao da dođe u Beograd da bi se likvidralo jedno lice.

Uz isto obrazloženje Ulemek nije htio da odgovori ni na pitanja tužioca o razgovorima sa nekadašnjim vođom zemunskog klana Dušanom Sapsojevićem o tome da je taj klan navodno planirao likvidaciju Romića i Kuraka.

Ulemek je napomenuo da se posljednjih 15 godina prijeti njemu i njegovoj prodici, pa i povodom ovog suđenja, ali nije htio da detaljno govori o tim prijetnjama navodeći da će se sam sa njima sam izboriti.

Ulemek se smatra ključnim svjedokom u procesu za ubistvo Ćuruvije, jer je u januaru 2014. godine, nakon njegovog iskaza Tužilaštvu za organizovani kriminal, pokrenuta zvanična istraga protiv optuženih.

Prema tadašnjem saopštenju tužilaštva, Ulemek je svojim iskazom bitno doprinio pomaku u istrazi slučaja Ćuruvija, a za svoje svjedočenje nije tražio nikakve protivusluge ili beneficije.

Tužilac, advokati, optuženi i članovi sudskog vijeća imaće pravo da mu postavljaju pitanja.