latinica  ћирилица
26/09/2016 |  15:17 ⇒ 17:12 | Autor: RTRS

U vinogradima pod Kozarom samo "mirisavka"odoljela mrazu (VIDEO)

Iako je u najvećem broju vinograda pod Kozarom zbog ovogodišnjeg mraza rod podbacio, najmanje štete imali su mali proizvođači koji uzgajaju najčešću sortu grožđa u ovim krajevima - "mirisavku".
Proizvodnja grožđa u Prijedoru - Foto: RTRS
Proizvodnja grožđa u PrijedoruFoto: RTRS

Kod većine proizvođača, ova sorta bogato je rodila i, kažu, sasvim dovoljno za ovogodišnje planirane zalihe domaćeg vina i soka, kao i rakije lozovače.

Prijedorčanin Anton Kreško iz Orlovače kaže ove godine rod čuvene sorte grožđa "mirisavka", više je nego bogat. Loze, zasađene prije čak pet decenija, bogato rađaju svake godine, a mraza u ovom dijelu Prijedora, na sreću, nije bilo.

- Ima roda prilično i mislim da će biti dosta i vina i rakije i soka, kaže Kreško.

Sorta "mirisavka", jedna je od najčešćih i najotpornijih u ovim krajevima. Mirisna je i slatka i od nje se najčešće pravi domaći sok. Domaćice najviše vjeruju starom isprobanom receptu.

- Odvojim zrnje, operem ga i onda izgnječim dobro, pa ostavim do sutra ujutro da stoji. Kad to odstoji, onda stavljam u sokovnik, pojašnjava proceduru pravljenja soka Blaženka Dinčić iz Orlovače.

Dodaje na na litru soka stavlja pola kilograma šećera, to još prokuva i sipa u vruće flaše.

Na području Prijedora grožđe se uzgaja na površini od oko pet hektara. Iako Grad Prijedor podstiče razvoj vinogradarstva, malo je onih koji se odlučuju za ovu proizvodnju, jer uzgoju grožđa često ne pogoduje potkozarska klima. Ove godine u najvećem broju vinograda rod je podbacio zbog mraza.

I Đuka Lajić, iz Odsjeka za unapređenje poljoprivrede Grada Prijedora, kaže da je ove godine rod jako podbacio, na nekim područjima nema uopšte ni lista. Ističe da Grad podstiče ovu proizvodnju sa 100 maraka po dunumu te da je ovako malo proizvođača na ovom području iz razloga što ta proizvodnja zahtijeva puno novca i daje manje prinose jer je jako loša klima.

Stručnjaci kažu, najbolje je uzgajati stare, dokazane sorte u ovim krajevima.