latinica  ћирилица
26/09/2016 |  14:40 | Autor: Blic

Slavni Bob Vilson otvorio 50. Bitef

Prethodno, kad je gromoglasno ispraćen aplauzom kročio na scenu i opčinio harizmom i znakovitim dugim ćutanjem, govorio je izuzetno nadahnuto. Kako je rekao, razlog zbog kog se pozorištem bavi je postavljanje pitanja.
50. Bitef - Foto: TANЈUG
50. BitefFoto: TANЈUG


 Pričao je kako je odrasto u malom gradu u Teksasu, bez pozorišta, muzeja, galerija, kako je sa 20 godina stigao u Njujork i da mu se Brodvej nije dopao, a ne dopada mu se ni danas, kako je usvojio afroameričkog dječaka, kako je i zašto radio predstave, kako je upozano Miru Trailović i Јovana Ćirilova, dolazio u Beograd, više puta bio na Bitefu, za koji nije krio argumentovane riječi hvale...

- Moramo podržati i zaštititi festivale poput ovoga - istakao je Bob Vilson.

Potom je kinesko pozorište iz Pekinga izvelo izuzetnu plesnu predstavu “6&7“, vizuelno očaravajući scenski spektatkl u kome - u prvom činu u crnom, u drugom u bijelom, praćeni znakovitom i upečatljivom igrom svjetla i zvuka - izvođači ponavljaju omamljujuće, a svedene pokrete u kojima se gipkost ljudskog tijela graniči sa poezijom.

A, na samom početku impresivni, svojevrsni pozdrav Bitefu, umjetnosti i umjetnicima. Voditelj je sa proscenijuma, uz nekoliko riječi “prozivao“ one koji su svojim darom i maestralnim ostvarenjima, hrabrošću i umjetnošću, bivali dio Bitefa. Praćeni aplauzima, otpozdravljali su ih i iz publike. Takva imena na okupu činila bi čast i najvećim svjetskim prestonicama.

Bili su to Ala Demidova, Dušan Јovanović, Nekrošius, Haris Pašović, Dejan Mijač, Žorž Bari, Vlado Stamenković, Natalija Vagapova, Borut Šeparović, Biljana Srbljanović, Nikita Milivojević i drugi.

Interesantno, sinoć je i jedan političar dobio gromki aplauz, mada, naravno, u odsustvu. Bio je to Milan Vukos, a gromoglasno je pozdravljen kao funkcioner koji je podržao Bitef.

Јubilarni Bitef, koji traje do 2. oktobra i obuhvata 12 predstava u glavnom programu, kao i niz pratećih sadržaja, spektakularno je otvoren 50. put!