latinica  ћирилица
26/09/2016 |  08:55 ⇒ 08:55 | Autor: Agencije

Učionice već pune virusa

Kašalj, povišena temperatura i curenje iz nosa, najčešći simptomi. Bolesno dijete bi trebalo da ostane kod kuće sedam dana.

Među školskim klupama već cirkulišu virusi, pa je mnogoj djeci ovih dana potrebna pomoć pedijatara. Kao i obično u ovom periodu, povećan je broj najmlađih pacijenata koje muče kašalj, povišena temperatura, curenje iz nosa.

 "Glavni krivci" za ovo stanje mnogobrojni virusi sa kojima se veliki broj djeca po prvi put susreću u školi ili vrtiću.

Bez obzira na vremenske prilike, ovo je period dužeg boravka djece u kolektivu što neminovno dovodi do bržeg širenja virusa i bakterija među njima. Zato se djeca sa polaskom u školu češće razbolijevaju nego dok su boravila u porodičnom okruženju. Školska i predškolska djeca najčešće boluju od virusnih infekcija disajnih organa, a javljaju se i virusne bolesti organa za varenje.

Česte prehlade, zapaljenja grla, stomačni problemi su normalna pojava u razvoju imunog sistema djeteta, i iako se oni u toku godine u prosjeku javljaju šest do 10 puta, nema razloga za zabrinutost.

Simptomi prehlade i gripa traju nekoliko dana, prvo se javlja bistra sekrecija iz nosa, grebanje u grlu, povišena temperatura, crvenilo očiju, a potom sekret iz nosa postaje gust, a suvi kašalj "zreo.

Dužina trajanja bolesti zavisi od vrste virusa i opšteg stanja bolesnika. Dijete treba da bude van kolektiva oko sedam dana, zbog sebe, ali i zbog druge djece koju može da zarazi kijanjem, kašljanjem i prljavim rukama.

Kod najvećeg broja respiratornih infekcija rijetko se javljaju komplikacije, i u mnogim slučajevima nije neophodno dijete odmah voditi kod ljekara čim se pojave prvi simptomi. Ukoliko se dijete žali na malaksalost, i bolove u tijelu ili glavobolju, potrebno je izmjeriti temperaturu. Ako ona prelazi 38 stepeni, mališanu treba dati sirup. Pored sirupa za temperaturu i bolove, za liječenja prehlade koriste se i kapi za nos kao i biljni sirupi za kašalj. Neophodno je da se dijete što više odmara, pije tople napitke, i da što češće održava higijenu nosa. U slučaju da se pojavi "zviždanje" u grudima pri disanju, ili dijete počne da se žali na bol u ušima, neophodno je da ga odmah odvedete kod pedijatra.

Praktično je nemoguće da zaštitimo dijete od respiratornih bolesti, ali zdrava hrana, higijena ruku, dovoljno sna i svakodnevni boravak na vazduhu obezbijediće mu mogućnost da se rjeđe razbolijeva.

Takođe, postoje i preparati koji se u dogovoru sa pedijatrom mogu davati za stimulisanje imunog sistema, prije nego što dijete pođe u vrtić. Naravno od vaspitača i učitelja se očekuje da provjetravaju prostorije i svako bolesno dijete izdvoje iz kolektiva do ozdravljenja.