latinica  ћирилица
25/09/2016 |  11:48 ⇒ 11:59 | Autor: RTS

Kina: Najveći radioteleskop na svijetu počeo da radi

Radioteleskop prečnika 500 metara i površine oko 30 fudbalskih terena od danas će kineskim stručnjacima pribavljati podatke iz svemira.
Kina, najveći radioteleskop na svetu počeo da radi! (foto:epa/STR) -
Kina, najveći radioteleskop na svetu počeo da radi! (foto:epa/STR)

Јedan od glavnih zadataka gigantskog uređaja biće traganje za dokazima postojanja inteligentnog života van naše planete.

Projekat najvećeg radioteleskopa, zajedno sa nedavnim lansiranjem druge kineske svemirske stanice, pokazuje koliko rastu ambicije Kine u istraživanju svemira i sticanju prestiža na međunarodnom naučnom planu, navodi agencija AP.

Zvanična kineska novinska agencija Sinhua javila je da je stotine astronoma i zaljubljenika u svemirska istraživanja prisustvovalo puštanju u rad radioteleskopa koji naučna zajednica naziva skraćenicom FAST - radio teleskop sferičnog prečnika od petsto metara (Five hundred metre Apertre Spherical Radio Telescope). 

Istražitelji su naveli da će FAST tragati za gravitacionim talasima, bilježiti radio emisije sa zvezda i iz galaksija i osluškivati znake inteligentnog vanzemaljskog života.

Teleskop prečnika 500 metara nalazi se u ruralnoj zoni južne provincije Guidžu između tri planine koji mu obezbjeđuju prirodni oslonac. Njegova izgradnja trajala je pet godina i koštala je 180 miliona dolara. Sa vrha liste najvećih teleskopa FAST je skinu teleskop „Aresibo“ u Portoriku, prečnika 300 metara.

Izgradnja konstrukcije od 4.450 panela, nazvane Tijanjan, ili Oko neba, počela je 2011. godine i završena je u julu. Završena je i izgradnja turističkih pristupa, kao što je terasa za posmatranje na obližnjoj planini.

Kina izdvaja milijarde dolara za svemirska istraživanja i osvajanje svemira koje smatra simbolom nove snage zemlje.