latinica  ћирилица
22/09/2016 |  12:10 | Autor: Mondo

Ovo je najsrećnija pjesma na svijetu!

Brojne studije su pokazale da muzika može da utiče na raspoloženje, a ova pjesma proglašena je "najsrećnijom".
Muzika (Foto: Thinkstock) -
Muzika (Foto: Thinkstock)

Dobrovoljci studije sprovedene na Univerzitetu u Misuriju tokom dvije nedjelje su slušali muziku bržeg, "veselog" ritma, a rezultati su nedvosmisleni - slušanje muzike (bilo kog žanra) poboljšava raspoloženje!

Neurolog Јakob Јolij je nakon toga pronašao formulu "srećne pesme", istražujući 126 pjesama komponovanih do 50 godina unazad. Zaposleni u britanskoj kompaniji "Alba" su odgovorili na pitanje koja pjesma ih čini najsrećnijim, a neurolog je u obzir uzeo i njihove odgovore.

Da bi otkrio koje pjesme najbolje podižu raspoloženje, analizirao je koliko bitova u pjesmi se čuje u minutu, koja je tema pjesme, o čemu govori tekst.

- Obrazac je jasan. Prosječan tempo "srećne" pjesme je brži od ritma prosječne pop pjesme. U prosječnoj pop pjesmi se čuje oko 118 bitova u minutu, dok "srećne" pjesme imaju prosječan tempo od 140 do 150 bitova u minutu - rekao je neurolog.

Koja to pjesma onda ispunjava kriterijum "srećne" pjesme i "zaradila" je dvije trećine glasova volontera? Queen - Don't Stop Me Now!

Mnogi nisu saglasni sa rezultatima ove studije i tvrde da svaka nacija ima svoju "srećnu" pjesmu. Ipak, poslušajte ovu koja je proglašena "najsrećnijom pjesmom na svijetu", možda vam popravi raspoloženje!