latinica  ћирилица
15/09/2016 |  14:34 ⇒ 21:32 | Autor: SRNA

Bogdanić: Poboljšati status višestrukih davalaca krvi

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić posjetio je Zavod za transfuzijsku medicinu Srpske u Banjaluci i poručio da će raditi na tome da se dodatno poboljša status višestrukih dobrovoljnih davalaca krvi.
Bogdanić - Zavod za transfuzijusku medicinu Srpske - Foto: SRNA
Bogdanić - Zavod za transfuzijusku medicinu SrpskeFoto: SRNA

Bogdanić je rekao da krv kao lijek nema cijenu, zbog čega su kod izmjene zakona uvažili neke primjedbe dobrovoljnih davalaca.

"Mislim da sve te zamjerke, koje smo danas čuli, a tiču se statusa, u narednom periodu treba razmotriti jer se većina može riješiti na obostrano zadovoljstvo. Cilj je da davaoci dobiju bolji status kao udruženje", rekao je Bogdanić.

On je rekao da nema saznanja da ima poteškoća sa nestašicom doza krvi u bolnici u Doboju, te da je stanje tamo kao i u ostalim zdravstvenim ustanovama u Srpskoj.

"U 2015. godini je dato preko 32.000 doza krvi i bilo je 265 akcija dobrovoljnog davanja krvi. Trebamo biti zahvalni ljudima koji su spremni da daju tu dragocjenu tečnost koja nema zamjenu u datim prilikama", rekao je Bogdanić.

Direktor Zavoda za transfuzijsku medicinu Srpske Gordana Guzijan je navela je da se u avgustu radilo sa smanjenim zalihama krvi, što se popravilo u ovom mjesecu kada su organizovane vanredne akcije doborovoljnog davanja.

"Trenutno su zalihe u svim službama zadovoljavajuće. Uključile su se razne organizacije, aktivi a kreću i srednje škole. Dakle, situacija će biti znatno bolja", rekla je Guzijanova.

Ona je naglasila da Zavod ne bi mogao da ispuni svoju funkciju bez dobrovoljnih davalaca s kojima godinama sarađuju u cilju liječenja pacijenata u bolnicama Srpske.

"Svaki odrastao čovjek može dati krv svaka tri, a žena svaka četiri mjeseca", poručila je Guzijanova.

Pero Vejnović, koji je dao krv 124 puta, rekao je da bi volio veću zastupljenost dobrovoljnih davalaca u medijima, te da se nezaposlenima koji su dali krv preko 100 puta obezbijedi minimalno socijalno osiguranje i besplatan gradski prevoz.

Rade Borković, koji je dao krv 124 puta, zahvalio je ministru što su dobrovoljni davaoci oslobođeni participacije i poručio da je davati krv izuzetno zdravo.

Zavod za transfuziju Srpske ima službe u 10 gradova i opština Srpske, koje prikupljaju, procesiraju, testiraju, pripremaju, čuvaju, izdaju i distribuišu krv i krvne komponente za potrebe stanovništva.