latinica  ћирилица
14/09/2016 |  17:19 | Autor: B92

Riješena velika misterija nestanka Amelije Erhart?

Prva žena pilot Amelija Erhart umrla je na udaljenom ostrvu u Јužnom Pacifiku, smatraju istraživači koji već 22 godine pokušavaju da riješe misteriju njenog nestanka.
Amelija Erhart (Foto: Wikimedia Commons) -
Amelija Erhart (Foto: Wikimedia Commons)

Međunarodna grupa TIGHAR vjerovala je da su Emilija Erhart i njen navigator Fred Nunan sletjeli na ostrvo Nikumaroro u Kiribatiju, ili blizu njega.

Trebalo je da slete na ostrvo Holand udaljeno od Nikumarora oko 630 kilometara, ali im je ponestalo goriva i morali su da odustanu od daljeg putovanja.

Nikumaroro, poznato i kao Ostrvo bašta, nije naseljeno. To je atol u Tihom okeanu.

Tokom prezentovanja rezultata istrage, Rik DŽilspaj iz TIGHAR-a, tvrdio je da je Erhartova uputila više od 100 radio-poziva upomoć između 2. i 6. jula 1937. od kojih su neki primljeni u Teksasu i Melburnu.

Erhartova i Nunan napustili su Papuu Novu Gvineju 2. jula 1937. tokom pokušaja obilaska svijeta duž ekvatorijalne rute. Četiri mjeseca od polaska na putovanje, više ih niko nije vidio ni čuo.

DŽilspaj smatra da je Erhartova prizemljila svoju letjelicu lokid elektra na Nikumaroro sa malo goriva u rezervoaru, koje joj je omogućilo da šalje pozive upomoć.

Јedna osoba koja tvrdi da je čula njene pozive tada je bila 16-godišnja djevojčica koja je slušala radio u svojoj kući u Floridi. Tinejdžerka je opisala konfuzne pozive upomoć, među kojima je riječ “Njujork“ upotrebljena nekoliko puta.

U jednom od posljednjih poziva, Erhartova je pominjala podizanje nivoa vode, što je DŽilspaja navelo da pomisli da je avion djelimično bio u vodi.

TIGHAR smatra da je Erhartova bila povrijeđena i da su ona i Nunan uspjeli da prežive neko vrijeme na ostrvu jedući školjke, ribe i ptice i pijući kišnicu.

Grupa smatra da je slavna žena pilot umrla u kampu koji su sami napravili na jugoistoku ostrva i da je njen avion pao sa ivice grebena na kojoj se nalazio.

Ostrvo je istraženo više puta, ali ostaci aviona nisu pronađeni. Sljedeća ekspedicija uključiće i podmornice, koje će pretražiti morsko dno.

Erhartova je proglašena mrtvom 5. januara 1939, a u izvještaju se navodi da je “ostala bez goriva i pala u okean“.

Prema drugoj teoriji, Erhart ovaje bila špijun i njen avion oborila je japanska vojska ili ju je zarobila i ubila nedugo pošto je sletjela.