latinica  ћирилица
13/09/2016 |  15:48 | Autor: RTS

Duvanski dim skraćuje životni vijek djece

Udisanje duvanskog dima tokom djetinjstva može dovesti do dugoročnih zdravstvenih problema i kraćeg životnog vijeka, ukazuje se u novom izvještaju američkog Udruženja za srčana oboljenja.
Djeca (Foto: Thinkstock) -
Djeca (Foto: Thinkstock)

Iako su već dobro poznati štetni efekti izlaganja djece duvanskom dimu, poput astme i infekcija pluća, mnoga djeca i dalje su izložena pasivnom pušenju kod kuće i na javnim mjestima, ističe vodeća autorka izvještaja, dr Gita Rauver.

Djeca iz manjinskih društvenih grupa i siromašnijih sredina češće su izložena u odnosu na drugu djecu.

- Pušenje oslobađa od stresa i stvara veliku zavisnost, a to u kombinaciji sa lakim pristupom cigaretama je najvjerovatniji razlog zašto je još uvijek u tolikoj mjeri rasprostranjeno - dodaje Rauverova.

Procjenjuje se da je 24 miliona djece i omladine nepušača izloženo duvanskom dimu u SAD, pretežno zbog roditelja koji puše. To znači da je svako četvrto od desetoro djece školskog uzrasta i jedan od tri adolescenta pasivni pušač, Rauverova i kolege skreću pažnju u saopštenju objavljenom u časopisu Circulation.

U 2012. godini, istraživači su u krvi 41 odsto američke djece uzrasta tri do 11 godina otkrili sporedni produkt nikotina pod nazivom kotinin, kao i kod 34 odsto djece uzrasta od 12 do 19 – uprkos sniženoj stopi odraslih pušača tokom posljednjih decenija.

- Roditelji su nesvjesni težine pasivnog pušenja i mogućih efekata. To može biti povezano sa nivoom obrazovanja i pristupom zdravstvenoj zaštiti - navodi Rauverova.

Osim srčanih smetnji, izloženost duvanskom dimu je povezana sa drugim faktorima kardiovaskularnih rizika, uključujući gojaznost, visoki holesterol i insulinske rezistencije koje su vezane za dijabetes.