latinica  ћирилица
12/09/2016 |  10:30 | Autor: Agencije

Roboti čuvaju ovce u Australiji

Osim ljudima, roboti bi, čini se, u skoroj budućnosti mogli oduzeti poslove i nekim životinjama - poput pasa koji čuvaju ovce i drugu stoku.
Robot koji čuva ovce - Foto: nezavisne novine
Robot koji čuva ovceFoto: nezavisne novine

Neki se pitaju kako je to moguće. Naime, odgovor leži u novodizajniranom robotu čiji je zadatak da čuva stoku, ali možda bi se budućnosti mogao koristiti i u neke druge svrhe.

Zasad je testiran prototip koji je nazvan "SwagBot", koji bez većih problema prelazi preko neravnog terena kako bi držao krave i ovce pod kontrolom. S pogonom na točkove, ovaj robot na baterije može postići brzinu do 20 kilometara na sat na ravnom terenu. Inače, ovaj neobični robot razvili su australijski naučnici s Univerziteta u Sidneju kako bi svojim farmerima olakšali čuvanje stoke u australijskim bespućima.

"I prije je bilo robota koji su korišteni na stočnim farmama, ali oni su bili samo robotični sistemi koji su imali fiksnu osu i malo drugačiji sistem pogona. Ovdje se radi o robotu koji se može kretati u svim pravcima i ima mehanizam artikulacije, odnosno zglobova, pa je riječ o puno pokretnijem, fleksibilnijem tipu robota, koji može da reaguje na sve nepredviđene situacije" kaže Salah Šukarije, profesor robotike na Univerzitetu u Sidneju.

Australijske farme s velikim brojem grla nalaze se u udaljenim, sušnim područjima i budući da tamo ima malo vegetacije potrebne su velike površine zemlje da bi se održalo stočarstvo.

"Riječ je o ogromnim prostranstvima, a neke su veličine čak do 40.000 hektar. Inače, standardna veličina jedne stočne farme je nekoliko desetina hektara, ali ih svakako ima i daleko većih", kaže Šukrije.

"SwagBotom" se upravlja daljinski, on može prelaziti preko prepreka, pa čak i vući teške prikolice.

Naučnici planiraju u bližoj budućnosti na njega instalirati i jednu vrstu senzora, preko kojih bi farmeri mogli nadzirati zdravstveno stanje stoke, što je od velikog značaja.

"Ovi roboti imaju i određene robotičke sisteme koji konstantno nadgledaju životinje, pogotovo one koje bi mogle biti bolesne", dodaje Šukrije.

Naučnici ističu da je ovdje riječ samo o testovima, ali da se nadaju da će "SwagBot" biti dostupan za farmere za najmanje tri godine.

Inače, robotičari najmanje 20 posljednjih godina pokušavaju da usavrše mašinu koja će zamijeniti pastire ili ovčarske pse, a pored robota, novu nadu pružaju i eksperimenti mladih domišljatih farmera, od kojih je najdalje otišao Majkl Tomson, mladi Novozelanđanin, koji je godinama radio na rješenju.

Tomson (22) je sam napravio bespilotnu letjelicu, uz pomoć koje, kako kaže, na najbrži način izvodi na ispašu oko 1.000 ovaca na imanju u Danvirku na Novom Zelandu, a pri tom je to i relativno jeftina alternativa u odnosu na kauboje i ovčarske pse. Dok neki farmeri i dalje stoku okupljaju u stado jašući na konjima ili vozeći se landroverom, Tomson taj zadatak povjerava svom helikopteru sa četiri rotora i kamerom, koji to, kako kaže, obavi za tren oka: "I dron ima ograničenja, ali vam nije potreban konj... Njega ne morate da hranite. Dovoljno je da mu zamijenite baterije", objašnjava mladi pronalazač.

(Glas Amerike)