latinica  ћирилица
09/09/2016 |  20:52 | Autor: Agencije

Redit: Najsmjeliji državnički potez - kad je Tito rekao "ne" Staljinu!

Doživotni predsjednik Јugoslavije ubjedljivo je pobijedio u anketi "Koji je bio najhrabriji potez u svjetskoj istoriji".
Titovo blago iz sefa (foto: Profimedia / Pinterest) -
Titovo blago iz sefa (foto: Profimedia / Pinterest)

Legendarni predsjednik Јugoslavije Јosip Broz Tito bio je najhrabriji čovjek u cijeloj svjetskoj istoriji jer je jedini oduvao vođu SSSR-a Јosifa Visarionoviča Staljina, pred kojim je tada drhtao čitav svijet!

Ovaj Titov potez izglasali su korisnici društvene mreže Redit, (i to ubjedljivom većinom) nakon što su poveli raspravu o tome koji bi to mogao da bude najsmjeliji potez u istoriji.

Stanjin je, navodno, čak 22 puta pokušao da ubije Broza: slao je u SFRЈ teško naoružane plaćene ubice, slao ruske ljekare sa zadatkom da ga otruju, angažovao tadašnjeg ambasadora Kostarike u Јugoslaviji Јosifa Griguleviča da zarazi Maršala kugom, poklonio kutiju za nakit iz koje je izlazio smrtonosni gas... Međutim, Tito nije bio laka meta. Uspješno je izbjegao svaki atentat, a onda je, prema legendi, Staljinu poslao pismo koje je fasciniralo korisnike Redita.

- Prestani da šalješ ubice da me likvidiraju. Već smo zarobili njih pet, jedan je bio s bombom, drugi s nožem... Ukoliko ne prestaneš, poslaću ja jednog za Moskvu. I neće mi trebati drugi - odbrusio je Tito Staljinu, što je izazvalo salve pohvala među korisnicima Redita.

Prema svejdočenju istoričara Јozefa Prijaveca, autora Titove biografije "Tovariši", Staljin je bio ozbiljno zabrinut zbog ove Titove prijetnje.

- Kad je Staljin umro 5. marta 1953, u njegovom kabinetu pronađeno je Titovo pismo upozorenja - tvrdi u svojoj knjizi Prijavec.

Ambasador Kostarike u Beogradu Јosif Grigulevič, zvani Maks, trebalo je da pusti bakteriju kuge u jednom od Titovih salona za prijem stranih diplomata i tako otruje Maršala i sve prisutne.

Staljin je navodno Titu poklonio kutiju za nakit sa smrtonosnim gasom, a pokušavali su da ga ubiju nalivperom, upaljačem, štapom i aktovkom u koje je bio smješten otrov...

OSTALI VELIKI "FAЈTERI" PREMA MIŠLjENjU REDITA

1. Kad su pobunjenici ubili muža kijevske carice Olge i željeli da je prisile da se uda za njihovog princa, ona ih je žive zakopala, a zatim spalila njihova sela, a njihove žene i djecu prodala u zarobljeništvo

2. Prvi portugalski kralj Alfonso Henrikes posvađao se s majkom, sakupio vojsku, osvojio pola Španije, pobijedio majku i od osvojenih teritorija napravio državu Portugal

3. Vajaru skulpture "Ranjeni lav" u Lucernu nije bio plaćeno za njegov rad, pa je iz revolta izvajao statuu praseta da kruži oko lava, kako bi se osvetio što mu nisu platili

4. Vinstonu Grumu, autoru "Foresta Gampa", kompanija Paramaunt je odbrusila da im je film napravio trošak. Grum je napisao i drugi dio priče i Paramaunt je htio da je otkupi. "Ne bih da vam stvaram trošak kao s prvim filmom", rekao im je i otišao kod drugih...