latinica  ћирилица
08/09/2016 |  09:10 | Autor: RTRS

Naučnici napravili čokoladu koja "pegla" bore i ima samo 38 kalorija

Kako bi imala lijepu, njegovanu i zategnutu kožu, više je ne trebamo samo tretirati kremama izvana, već je možemo pomladiti i iznutra. Britanski naučnici napravili su čokoladu protiv starenja, koja čak može i “ispeglati“ bore. Koža mlađa i do 10 godina?
Čokolada koja "pegla" bore (Foto: beautywithcharm.com) -
Čokolada koja "pegla" bore (Foto: beautywithcharm.com)

Ovaj slatkiš poboljšava cirkulaciju i tako usporava nastanak bora. Istraživanja su pokazala da svakodnevni unos do 10 grama ove čokolade mijenja strukturu u raznim slojevima kože toliko da se postiže efekt podmlađivanja za 10 godina.

Čokoladu, koju su nazvali estehchoc, napravili su stručnjaci Univerziteta Kembridž. Oni tvrde da samo jedna kockica od oko 7,5 grama sadrži toliko antioksidanasa koliko i file lososa s Aljaske. Sadrži isto toliko polifenola, koji učinkovito pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, koliko ima u 100 grama crne čokolade. Ispitivanja su trajala mjesec dana, a sudionici su svakoga dana morali pojesti jednu kockicu esthechoca. Dokazano je da im je čokolada koja sadrži nešto više kakaa poboljšala cirkulaciju i djelovala preventivno na proces nastanka bora.

“Klinička testiranja pokazala su da se upalni proces u koži smanjio, a tkivo obnovilo“, rekao je jedan od učesnika ovog istraživanja, dr Ivan Petaev. “Učestvovali su 50-godišnjaci i 60-godišnjaci, a uvidom u kožne biomarkere utvrdili smo da im je koža nakon istraživanja vraćena na nivo kao kada su imali 20 ili 30 godina. Poboljšali smo fiziologiju kože, i istovremeno usporili starenje“.

Ipak, neki ljekari su po pitanju ovog proizvoda veliki skeptici. “Sigurno je da čokolada sadrži neke supstancije koje mogu uspješno pomoći u borbi protiv bolesti i starenja, ali ne smijemo zaboraviti da konzumacija velike količine čokolade može dovesti do povećanja broja unesenih kalorija, a samim time i do debljine“, upozoravaju naučnici Univerziteta u Glaszovu. “Zbog toga bi istraživači morali svoje tvrdnje potkrijepiti dodatnim dokazima, koji će dati odgovore na još brojna pitanja i nedoumice“, naveli su.

Kocka čokolade, inače, sadrži samo 38 kalorija, i zbog toga ju mogu jesti i dijabetičari. Prodaje se u luksuznom pakovanju, svaka kockica je posebno upakovana, a u kutiji se nalazi količina za tri sedmice.

Izvor: zdravakrava.ba