latinica  ћирилица
06/09/2016 |  14:24 | Autor: Večernje novosti

Loš posao šteti zdravlju

Izreka "Izbirač naiđe na otirač" ne važi u slučaju posla...

Izreka "Izbirač naiđe na otirač" ne važi u slučaju posla. Nezaposleni koji biraju radno mjesto sada mogu da se pozovu na istraživanje Univerziteta u Ohaju čiji je zaključak da ljudi koji u ranim dvadesetim godinama rade nezadovoljavajući posao, osjećaju zdravstvene posljedice kasnije u životu.

Istraživači su analizirali zadovoljstvo poslom 6.432 ispitanika u periodu od 25. do 39. godine. Oni koji su u dvadesetim i tridesetim bili nezadovoljni poslom imali su veću šansu da kasnije postanu depresivni, da imaju probleme sa spavanjem, češće su imali prehlade i bolove u leđima.

Oko 45 odsto ispitanika je konstantno bilo nezadovoljno poslom, dok je dodatnih 23 odsto povremeno imalo loše periode. Samo 15 procenata ispitanika je konstantno bilo srećno. Uzimajući ovu grupu kao referentnu, istraživači su sa njom uporedili zdravlje ostalih. Ispostavilo se da je najugroženije mentalno zdravlje, ali depresija i anksioznost takođe mogu da vode do kardiovaskularnih oboljenja koja se pokazuju tek u starosti.