latinica  ћирилица
01/09/2016 |  19:28 ⇒ 19:51 | Autor: RTS

Pariz, školska godina sa predmetom o sakrivanju i spasavanju

U škole u Francuskoj danas se vratilo 12 miliona đaka, uz pojačane mjere bezbednosti i sa novim predmetom koji ih uči kako da se sakriju ili pruže drugaru prvu pomoć.
Pariz - Foto: arhiv
ParizFoto: arhiv

Francuski đaci će od ove godine imati predmet u kojem uče kako da se sakriju, pobjegnu, ukažu prvu pomoć a imaće i vježbe u kojima će biti simulirani teroristički napadi, prenosi Bi-Bi-Si. Nove mjere bezbjednosti i novi predmet dolaze u vrijeme planirane reforme školstva.

Francuski predsjednik Fransoa Oland je obišao jednu osnovnu školu kako bi se uvjerio da su spremni za reforme, a na svom nalogu na Tviteru je naveo da je prvi dan ove školske godine „važan za đake, kao i za nastavnike i da okolnosti opravdavaju nove mjere obezbjeđenja koje su preduzete na ulazima svih škola“.

Škole su uvele pojačane mjere bezbjednosti poslije napada 13. novembra prošle godine. Postavlja se pitanje kako, uvođenjem tri vježbe svake godine u kojima se simuliraju teroristički napadi, naučiti djecu da reaguju a da se pritom ne traumatizuju.

Za najmlađe je uvedena Igra tišine. Nastavnici moraju da pripreme djecu kako da se sakriju u potpunoj tišini a da se pritom ne prepadnu od mraka, kako da najbrže uđu u zgradu iz školskog dvorišta, kao i Igra statue u kojoj moraju da zauzmu položaj koji im pokaže nastavnik.

Nastava za starije đake obuhvata i spasavanje tuđih života, piše Bi-Bi-Si.

Planirana reforma školstva obuhvata i nove predmete koji se bave zdravljem, ekologijom, drevnim kulturama kao i drugi savremeni strani jezik.