latinica  ћирилица
01/09/2016 |  17:10 | Autor: TANЈUG

Prvi smrtni slučaj od autohtone hemoragijske groznice

Španski zdravstveni zvaničnici saopštili su danas da se istražuje slučaj pacijenta koji je preminuo od Krimski - Kongo hemoragijske groznice, a nije putovao u rizična područja.
Laboratorija (Foto: Fotolia/Alexander Raths) -
Laboratorija (Foto: Fotolia/Alexander Raths)

Od CCHF-a je preminuo 62-godišnji muškarac zaražen najvjerovatnije ujedom krpelja, a virus je prenio i medicinskoj sestri, koja je bila sa njim u direktnom kontaktu, što su dva najčešća načina prenošenja ove bolesti.

Zdravsteni zvaničnici navode da je još 200 ljudi, koji su bili u kontaktu sa preminulim, podvrgnuto testiranju na CCHF smrtonosni virus, prenosi Rojters.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, CCHF je endemska u Africi, na Balkanu, u Ukrajini, na Bliskom Istoku i u Centralnoj Aziji.

"Slučaj otkriven u Madridu je prvi u zapadnoj Evropi sa autohtonim porijeklom - nije donesen sa drugog geografskog područja" navodi se u saoppštenju Madridskih zdravstvenih zvaničnika.

Virius CCHF-a se prenosi ubodom zaraženog krpelja, kontaktom sa zaraženim životinjskim tkivima i direktnim kontaktom sa žaraženim čovjekom, navodi SZO i dodaje da smrt nastupa najčešće krajem druge nedjelje od oboljevanja.

Ne postoje vakcine za imunizaciju životinja na ovaj virus a najčešće izložene osobe su zdravstveni radnici, prenosi Rojters.