latinica  ћирилица
29/08/2016 |  12:32 | Autor: RTRS

Najstariji čovjek živi u Indoneziji i ima 145 godina (VIDEO)

Mbah Goto kaže da ima dokaz da je rođen u decembru 1870. što ga čini najstarijim živim čovjekom na svijetu.
Mbah Goto - Foto: Mirror
Mbah GotoFoto: Mirror

Najdugovječniji čovjek u istoriji čovječanstva vjerovatno je Indonežanin koji se za smrt priprema još od 1992. Goto je čak naručio i nadgrobni spomenik, ali je živ i poslije 24 godine.

Nadživio je svih 10 braće i sestara, četiri supruge i svu svoju djecu.

Iako mu vjerovatno mnogi zavide na dugovječnosti, Goto kaže da je smrt sve što sada priželjkuje. U posljednja tri mjeseca drugi su morali da ga hrane i kupaju, a njegovo zdravstveno stanje rapidno je pogoršano.

Njegove godine potvrdila je i matična služba Indonezije u kojoj su pronađeni dokumenti da je Goto rođen 31. decembra 1870.

Ako se ispostavi da je to tačno, Goto će biti upisan u knjige rekorda kao najdugovječniji čovjek u zabilježenoj istoriji, što je titula koju je dosad držala Francuskinja Žana Kalman, koja je imala 122 godine u trenutku smrti.

S druge strane, ako ne budu pronađeni i drugi nezavisni dokazi, Goto neće biti upisan u knjige rekorda.

Mnogi ljudi su dosad tvrdili da su oborili rekord Žane Kalman, uključujući i Nigerijca DŽejmsa Olofintujia koji tvrdi da ima 171 godinu i Dakaba Ebu iz Etiopije koji smatra da ima 163 godine, ali nemaju dokumenta da to i dokažu.

Goto koji živi na ostrvu Јava provodi vrijeme slušajući radio, pošto više ne vidi dovoljno dobro da bi gledao televiziju.

Upitan za tajnu dugovječnosti, jednostavno je odgovorio: “Recept je strpljenje“.