latinica  ћирилица
26/08/2016 |  22:17 | Autor: SRNA

CG: Smanjuje se broj novih slučajeva bolesti kvrgave kože goveda

U Specijalističkoj veterinarskoj ambulanti u Podgorici u protekla četiri dana potvrđeno je osam novih slučajeva bolesti kvrgave kože kod goveda, što je znatno manje nego u ranijem periodu, saopšteno je večeras iz crnogorskog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.
Bolest krava - "kvrgava koža" - Foto: RTRS
Bolest krava - "kvrgava koža"Foto: RTRS

"To upućuje na zaključak da je epozootija bolesti kvrgave kože u završnoj fazi, sa izrazitim trendom opadanja i da su mjere koje su u proteklom periodu preduzimane na terenu dale rezultate", navodi se u saopštenju.

Imajući u vidu da je vakcinacija svih goveda u Crnoj Gori izvršena u prvoj polovini avgusta, ističu iz resornog ministarstva, može se smatrati da je znatna većina grla za dovoljnim zaštitnim imunitetom, te da je rizik od njihovog obolijevanja u narednom periodu veoma mali.

U saopštenju se podsjeća da ne postoji opasnost po zdravlje ljudi jer se bolest kvrgave kože goveda ne prenosi na čovjeka.

"Mjera termičke obrade mlijeka u zaraženim i ugroženim područjima Crne Gore naložena je isključivo radi sprječavanja eventualnog prenošenja virusa na druga goveda, a ne iz razloga zaštite zdravlja ljudi", navodi se u saopštenju.

U suzbijanju bolesti, nalažu se mjere usmrćivanja oboljelih goveda, spaljivanja sijena, dezinfekcije stajnjaka, opreme i pribora na gazdinstvu i dvorišta.