latinica  ћирилица
26/08/2016 |  20:06 ⇒ 20:50 | Autor: SRNA

U Banjaluci održano "Kočićevo veče"

U Banskom dvoru u Banjaluci večeras je održano "Kočićevo veče" na kome su učestvovali poznati pisci i književnici iz grada na Vrbasu i Krajine.
Banjaluka - "Kočićevo veče" - Foto: SRNA
Banjaluka - "Kočićevo veče"Foto: SRNA

Banjalučki književnik Slobodan Јanković rekao je da je Kočić vječito aktuelan pisac ili grumen zlata stvoren za vječnost.

Јanković je pročitao dio svojih besjeda, aforizama i rukopisa, rekavši da je Kočić bio nenadmašan u satiri.

Književnik Ranko Risojević govorio je o Kočićevoj ulozi danas i ovdje, te upoznao prisutne i o dijelovima iz svog romana "Banjalučka trilogija".

Član banjalučke Podružnice Udruženja književnika Srpske Milenko Stojičić rekao je da je ovo veče, za razliku od prethodnih, bilo tematsko.

"Dogovor je bio da se sjetimo dobitnika Kočićeve nagrade iz Banjaluke i Krajine i da im tako zahvalimo. Cilj je bio i da malo vratimo točak vremena na trenutke kada su oni dobijali nagrade. Htjeli smo da vidimo šta su ti ljudi u međuvremenu objavili, koje su nagrade dobili, kao i šta pišu trenutno", naveo je Stojičić, koji je bio voditelj večeri kojoj su prisustvovali i književnici Ranko Preradović, Sreten Vujković i Zoran Kostić.

U okviru 51. "Kočićevog zbora" sutra se u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci održava svečana akademija "Gorostas Kočić".

Ovogodišnji "Kočićev zbor" biće obilježen nizom manifestacija u Banjaluci, Beogradu i Kočićevom rodnom Zmijanju.