latinica  ћирилица
26/08/2016 |  19:13 ⇒ 27/08/2016 | 12:52 | Autor: RTRS

Uknjiženje vojne imovine za zvaničnike RS novi dokaz pravnog nasilja (VIDEO)

Odluka Apelacionog vjeća Suda BiH da Srpska mora uknjižiti vojnu imovinu na BiH za zvaničnike RS novi je dokaz pravnog nasilja. Ustav BiH kaže da samo ono što je izričito dato ili sporazumom dogovoreno pripada BiH, a nijedan od tih uslova nije ispunjen, kaže predsjednik Srpske Milorad Dodik.
Cvijanović - Dodik (foto: www.presrs.com) - Foto: arhiv
Cvijanović - Dodik (foto: www.presrs.com)Foto: arhiv

Premijerka Željka Cvijanović najavljuje da će Vlada zauzeti stav o ovoj opštoj otmačini, a predsjednik Parlamenta Nedljko Čubrilović odlugu Apelacionog vijeća Suda BiH nazvao je silovanjem prava. I pravnici upozoravaju - odluka je opasna i ne smije biti sprovedena.

Odluku Apelacionog vjeća Suda BiH da odbaci žalbu RS na prvostepenu odluku i potvrdi da se objekat vojni kompleks u Crnoj Rijeci kod Han Pijeska treba uknjižiti na BiH, predsjednik RS Milorad Dodik okarakterisao je kao nastavak nasilja Sarajeva nad Srpskom.

"To ukazuje da ne postoji pravosuđe i pravda. Ovde postoji političko nasilje, Otomanski imperijalizam koji se vidi kroz nastojanje da se sada sve uradi kroz navodne pravosudne odluke, koje to nisu, jer pravno nisu zasnovane na Ustavu", rekao je Dodik.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da drugostepena presuda Suda BiH o knjiženju vojne imovine u Han Pijesku na svojinu BiH predstavlja "još jedno silovanje prava".

"Vojna imovina, prema Dejtonu, treba da pripadne prostoru na kojem se nalazi, a to je Republika Srpska", rekao je Čubrilović.

"Mislim da je ovdje, kada je u pitanju odnos prema RS, u pitanju jedna opšta otimačina. Moram da vas podjetim da su nekada davno politički lideri dogovorili na koji način bi se trebalo pristupiti rješavanju pitanja i knjiženja imovine. To je moralo biti ispoštovano, ali je uslijedio niz aktivnosti u sasvim drugom pravcima", rekla je premijerka RS.

Očekivana, ali za RS veoma opasna odluka, upozoravaju pravnici, jer otvara mogućnost da istu sidbinu doživi bilo koji dio Srpske. Kao i kod nametanja Zakona o zabrani raspolaganja vojnom imovinomi i Apelaciono vijeće radilo je pod pritiskom OHR-a, da bi uklonili prepreke ka NATO-u, kaže srpski član u komisiji za državnu imovinu BiH Nikola Kovačević.

"Mislim da je sud radio pod uticajem međunarodne zajednice, jer je namjena ustupanje kasarne NATO snagama, što bez saglasnosti Vlade RS niko nema pravo. Ako neko krši Ustav, mi moramo preduzeti sve radnje da stanemo na put takvim atacima", ističe Kovačević.

Da odluka otvara mogućnost za realizaciju plana za članstvo BiH u NATO potvrđuju i iz Ministarstva odbrane BiH.

"Smatram da smo svi mi u Ministarstvu odbrane pomogli institucijama pravovremeno dostavljajući valjane podatke i doprinijeli da dođe do jedne ovakve presude", kaže ministarka odbrane BiH Marina Pendeš.

Prepoznaje li i lični doprinos u izuzimanju kompleksa u Han Pijesku iz teritorije Srpske i zamjenik ministra odbrane BiH iz RS, od Borisa Јerenića ,kadra SDS-a, nismo uspjeli saznati jer na naše pozive nije odgovarao.