latinica  ћирилица
26/08/2016 |  18:50 ⇒ 27/08/2016 | 12:52 | Autor: RTRS

U Srebrenici uhapšen Sreten Petrović-Orićeve prijetnje prenosio svjedocima (VIDEO)

Po nalogu Tužilaštva BiH, Sipa je u Srebrenici uhapsila Sretena Petrovića, zbog ometanja rada pravosuđa u predmetu protiv bivšeg komandanta muslimanske vojske u Srebrenici Nasera Orića. Petrović, ratni komandant bataljona Bratunačke brigade Vojske Republike Srpske, prema dostupnim informacijama, svjedocima je, uz predočavanje njihovih izjava iz istrage, “sugerisao” da mijenjaju iskaze i da umjesto protiv Orića, svjedoče u njegovu korist.
Sreten Petrović - Foto: RTRS
Sreten PetrovićFoto: RTRS

Sreten Petrović i Naser Orić u ratu su bili ljuti protivnici. Poslije rata biznismeni. U ratu, muslimanska vojska pod komandom Orića, ubijala je srpske žene, djecu, starce, zarobljenike – njih više od 3.200. Petrović je, prema kazivanju saboraca, srpsku nejač iskreno branio. I preživio pakao srpskog vojnika Podrinja.

Ipak,  biznis i novac su ih, šapuću Podrinjci, izmirili. U Petrovićevim rukama, našle su se izjave svjedoka, date tokom istražnog postupka. Pojedini, čak i očevici Orićevih zločina – ozbiljno su teretili optuženog Podrinjskog zločinca. Isti su u sudnici mijenjali iskaze, naprasno zaboravljali ono što su vidjeli ili čuli ili odustajali od svjedočenja.

A takvih je najmanje pet. Najmanje dva su potvrdila su da im je nezvan gost bio je upravo Petrović koji je prenosio Orićeve prijeteće pozdrave i sa prvobitnim iskazima u rukama sugerisao da iste promijene i “da paze šta pričaju u sudnici“. MUP- Srpske, vodio je istragu o ometanju rada pravosuđa, i izvještaj dostavio Tužilaštvu BiH. Petrović je tada, međutim, svoj bijes iskaljivao na našoj medijskoj kući.

"Šta je Vama, ko Vas je to navratio jeste vi normalni, bavite se nečim drugim, nemojte tim stvarima", prijetio je telefonom Petrović.

Da li će istu retoriku, ponoviti i istražiocima SIPE? U sjedište je prebačen poslijepodne, a rok za saslušanje je 24 časa. Nakon toga bh .Tužilaštvo trebalo bi da odluči o eventualnom pritvoru.

Da li je Petrović jedini Srbin koji je se bavio Orićevim svjedocima? Prema našim saznanjima, nije. Baš kao što se u jednini ne može govoriti ni o pritiscima na postupajućeg tužioca u predmetu, Miroslava Јanjića.

Disciplinski postupak protiv njega nedavno je pokrenut – za Riplija. Na teret mu se stavlja, kako nam je u VSTS-u potvrđeno, “nemar u obavljanju službenih dužnosti“, ali u predmetu protiv Gligora Begovića. Ništa neobično da Begović nije pravosnažno osuđen na 10 godina zatvora prije sedam mjeseci.

Јanjić je optužnicu napisao samo koji mjesec nakon što je preuzeo predmet. Njegov prethodnik predmet je u ladicama držao punih sedam godina, ali zbog “nemara" on nije odgovarao. Kao što nisu ni brojni drugi. Protiv Јanjića je, na početku suđenja Oriću, i inspektorica SIPE DŽenana Omerhodžić zajedno sa Ninom Kisić i još troje saučesnika, pisala lažnu krivičnu prijavu za navodno uzimanje mita. Obje su kasnije priznale svoje djelo i sada im se zbog toga sudi.

"Stalni pritisci na svjedoke, ali i na postupajućeg tužioca očigledno su obrazac po kojem se po svaku cijenu želi obesmisliti cijeli slučaj i na kraju omogućiti Oriću da iz suda BiH izađe kao slobodan čovjek", istakao je ilorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanja ratnih zločina.

Kako je izvještaj o saslušanju svjedoka stigao u Petrovićeve ruke, Orićevog advokata Lejlu Čović nismo imali priliku da pitamo. Njena prethodnica Vasvija Vidović ranije nam je iskreno saopštila vlastito iskustvo.

"Situacija u pravosuđu je po meni strašna. Podemetanja su takva da ja u svojoj karijeri, a godinama već radim, ovo još nisam vidjela", kaže Vidovićeva.

Јanjiću, kako saznajemo, osim inspektora SIPE, disciplinske postupke i prijave, nažalost “podmeđu“ upravo kolege iz BH. pravosuđa kao i nekolicina advokata, od kojih su neki i iz Republike Srpske.