latinica  ћирилица
26/08/2016 |  18:18 ⇒ 18:24 | Autor: Agencije

Koliko godina života izgubite zbog poroka?

Između dobrog pića i dužeg života pisac Kingsli Amis je uvijek birao ovo prvo, a svoj je stav objašnjavao na sljedeći način: "Ne bih napustio nijedan užitak radi dodatne dvije godine u staračkom domu".

Možda i vi smatrate da je to istina, ali glavni problem u ovom citatu jeste da mi naprosto ne znamo koliko je jedan porok tačno štetan po naše zdravlje. Ili drugim riječima - kako uporediti opasnost po zdravlje koju nosi hamburger s prijetnjom po organizam koju nosi više čaša alkoholnog pića?

Kako bi uklonio konfuziju, stručnjak za statistiku Dejvid Špigelhalter pri Univerzitetu u Kembridžu pokušao je da učini upravo to, pa je ljudske poroke sveo na cifre koje utiču na životni vijek, prenosi Bi-Bi-Si..

On je naglasio da brojevi ne služe za sabiranje ili oduzimanje, tj. da jedna vrlina nikada ne može da poklopi porok, ili da jedenje zdravog voća ne može da anulira uticaj agresivnog pušenja. S druge strane, brojevi koje je Špigelhalter predočio pomažu u shvatanju šire slike našeg života.

Špigelhalter nam donosi dobre vijesti kada je riječ o konzumiranju kafe ili trčanju, ali i loše kada je riječ o vinu ili kobasicama.

Dva sata gledanja TV-a dnevno skraćuje život za jednu godinu, baš kao i jedenje dvije kobasice dnevno. Pušenje jedne kutije cigareta dnevno smanjuje život za sedam godina, a džogiranje ga produžava za dvije godine. Žene žive duže od muškaraca, a svi zajedno živimo oko 13 godina duže od naših pradjedova.