latinica  ћирилица
26/08/2016 |  14:59 | Autor: Agencije

Tri znaka da jedete previše soli

Prema brojnim istraživanjima dokazano je da ljudi dnevno pojedu čak tri puta više soli od dozvoljene količine, a to izaziva ozbiljne zdravstvene probleme.
So - Foto: RTRS
SoFoto: RTRS

Ako primijetite jedan od ova tri znaka, onda ste u svoj organizam unijeli previše soli:

Imate problema s bubrezima

Natrijum utiče i na funkciju bubrega, a previše soli i natrijuma uzrokuje stvaranje bubrežnog kamenca. Stručnjaci kažu da bi osobe koje imaju problema s bubrezima unos soli trebalo da ograniče na maksimalno jednu malu kašiku dnevno, a u zavisnosti od težine zdravstvenih problema količina bi trebalo da bude još manja.

Odjednom se osjećate naduto i natečeno

Samo jedan dan pretjerivanja s unosom soli može uzrokovati edeme kod osoba koje imaju usporen organizam ili zdravstvene probleme. Edem je oticanje tkiva koje nastaje zbog nakupljanja tečnosti, a može ga izazvati preveliki unos natrijuma koji se nalazi u soli.

Često ste žedni

Hrana s visokim udjelom natrijuma (čips, sosevi, pice i slično) uticaće na balans u vašem organizmu i učiniti vas žednima. Kada jedete ovakve namirnice, pokušajte da popijete što više vode kako biste organizmu dali ono za čime žudi u tom trenutku – tečnost.

Savjet

Stručnjaci kažu da dnevno ne bismo smjeli da jedemo više od pet grama soli (količina koja stane u jednu čajnu kašiku), a unos natrijuma ne bi smio da iznosi više od dva grama.

Kada solite jelo, radite to prstima.