latinica  ћирилица
26/08/2016 |  07:29 ⇒ 11:32 | Autor: SRNA

Malešević donirao knjige biblioteci "Јoanikije Pamučina" u Mostaru

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević uručio je danas donaciju knjiga iz lične biblioteke za crkvenu Biblioteku "Јoanikije Pamučina" u Mostaru.
Dane Malešević - Foto: RTRS
Dane MaleševićFoto: RTRS

I direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo Rade Ristović biblioteci je donirao značajan broj naslova u ime Zavoda.

Ministar Malešević izjavio je da je riječ o poklonu od 55 naslova. "Bolje da ih donesem u biblioteku, gdje će naći čitaoce, nego da stoje u rafovima i zato sam odlučio da ih poklonim ovdje", naglasio je Malešević.

On je pozvao i druge institucije i ljude da se pridruže obnavljanju fonda ove biblioteke jer je to jako značajno za srpsku djecu u Mostaru.

Ristović je rekao da je Zavod u nizu humanitarnih akcija poklanjao određeni broj naslova.

"Više od 200 naslova smo poklonili biblioteci Srpske pravoslavne crkve u Mostaru. Riječ je o beletristici domaćih autora koji su svoja djela podarili čitalaštvu Republike Srpske. Sada će i pravoslavni vjernici sa područja Mostara imati priliku da se upoznaju sa naslovima koje je izdao Zavod", rekao je Ristović.

Mostarski paroh Radivoje Krulj naglasio je da je riječ o značajnoj donaciji Biblioteci koja je osnovana još u 19. vijeku, a koja je u potpunosti stradala 1992. godine.

"Mi je sada simbolično obnavljamo. Osim Biblioteke u Vladičanskom dvoru u Mostaru djeluje i Prosvjetina škola srpskog jezika, istorije i kulture. Pošto oko 200 naše djece u osnovnim i oko 100 u srednjim školama nemaju mogućnost učenja srpskog jezika u redovnoj nastavi mi ovdje subotom organizujemo Prosvjetinu školu", rekao je Krulj.