latinica  ћирилица
25/08/2016 |  20:00 ⇒ 20:00 | Autor: RTRS

Doboj: Hranimo se pametno i zdravo

Hranimo se pametno i zdravo, mislimo na svoju budućnost („Eat right, future bright“), projekat je čija realizacija je počela u Doboju s ciljem razvoja svijesti mladih, ali i ostalih građana u vezi s pravilnom ishranom.
Projekat "Hranimo se zdravo" u Doboju - Foto: RTRS
Projekat "Hranimo se zdravo" u DobojuFoto: RTRS

„Cilj nam je da izgradimo zdraviju lokalnu zajednicu kroz jedan zdrav model života. U okviru projekta planiramo da provedemo tri radionice i anketu koja je bazirana na pravilnoj ishrani i zdravom načinu života.

Anketa će biti provedena među srednjoškolcima, ali svoj doprinos mogu da daju svi koji to žele. Podaci koje dobijemo služiće nam da vidimo kakav je način ishrane zastupljen kod mlađe populacije i šta tu može da se popravi“, kaže nosilac projekta Tijana Vasiljević Stokić.

Ona kaže da sve ukazuje na to da zdrava ishrana nije baš zastupljena, pogotovo kod srednjoškolaca koji u trci s obavezama i nastavom jedu nezdravu hranu.

„Takav način ishrane ostavlja traga na zdravlje, pa želimo da ukažemo i na probleme i bolesti koji su posljedica nepravilne ishrane“, kaže Tijana Vasiljević Stokić.

Prema njenim riječima sama ideja nastala je tokom boravka srednjoškolaca Doboja u SAD-u u aprilu ove godine. Oni su prisustvujući raznim predavanjima u vezi liderstva mladih i učešća mladih u lokalnoj zajednici sami željeli da ukažu na probleme iz svoje sredine koji zaslužuju pažnju.

U projekat su uključeni nutricionisti i ljekari, sportisti i treneri grada Doboja. Prijatelji projekta su Američki kutak i Udruženje dijabetičara „Dijabeta“, a podržali su ga rukometaši koji učestvuju na 48. međunarodnom rukometnom TV turniru šampiona.