latinica  ћирилица
24/08/2016 |  12:46 ⇒ 13:07 | Autor: Agencije

Srebrni olimpijac se ne vraća u Etiopiju

Usprkos obećanjima vlasti Etiopije da mu se ništa neće dogoditi, srebrni olimpijac Feyisa Lilesa (26) odustao je od povratka u domovinu nakon Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru.
Feyisa Lilesa - Foto: AP
Feyisa LilesaFoto: AP

Lilesa strahuje za svoj život nakon što je protestvovao protiv etiopijskih vlasti koje su u posljednjih devet mjeseci ubile više od hiljadu pripadnika naroda Oromo. On je ulazeči u cilj rukama napravio krst i na taj način protestvovao.

Vlasti njegov narod već decenijama marginalizuju, jer se protive namjerama države i premijera koji hoće da glavni grad Adis Abebu prošire na njihovu zemlju. Nakon pobune krenula je serija ubistava, hapšenja i mučenja u zatvorima, a pripadnici Oromo naroda za vrijeme masakra protestovali su istim znakom rukama kakav je Lilesa napravio u Riju.

Adis Abeba je poručila da je nedopustivo da se lično političko mišljenje izražava na Olimpijskim igrama, ali da će mu, uprkos svemu, pripremiti svečani doček kao i ostalim članovima reprezentacije.

Lilesa očigledno ne vjeruje vlastima i odbio je da se vrati u domovinu.

- Ako se vratim kući ubiće me ili poslati u zatvor. Želim se preseliti u neku drugu državu - rekao je 26-godišnji maratonac.

Јoš nije poznato o kojoj zemlji Lilesa razmišlja, a s njegovim planovima nije upoznat ni menadžer Federiko Roso. Kako bi mu pomogli, njegovi navijači su pokrenuli kampanju i za nekoliko dana prikupili više od 100.000 dolara.

Nagađa se da će Lilesa zatražiti politički azil u SAD-u.