latinica  ћирилица
23/08/2016 |  09:14 | Autor: Blic

KSS nabavlja medalje članovima stručnog štaba

Iako su članovi stručnog štaba ostali bez odličja na OI, KSS će i ovoga puta naknadno kupiti odličja i nagraditi one bez čijeg truda istorijski uspjeh ne bi bio moguć.
RIO 2016: Aleksandar Đorđević (Foto: Olimpijski komitet Srbije) -
RIO 2016: Aleksandar Đorđević (Foto: Olimpijski komitet Srbije)

Košarkaški savez Srbije je jednim sjajnim gestom pokazao kako se treba ophoditi prema svojim sportistima i zaposlenima.

Naime, za fenomenalan uspjeh koji su postigli srpski košarkaši i košarkašice nagrađeni su sa srebrnim, odnosno bronzanim medaljama, ali na postolju nije bilo mjesta za selektore i članove stručnog štaba... Za one kojima i te kako pripada ovaj uspjeh. Prosto, takva su pravila. Zna se kome medalja sleduje i tu nema odstupanja.

- Medalje ne idu stručnom štabu, igrači imaju najveće zasluge. Nećemo da kršimo pravila. Osjećam kao da sam dobio odličje - skromno je poručio Đorđević poslije svečane ceremonije.
 
Ipak, u KSS dobro znaju da ove medalje nisu osvojili samo igrači, već da se u njihovom odsjaju prepoznaju i lica svih koji su s njima bili u ovoj misiji. Zato će, kao i poslije srebra na Mundobasketu 2014, čelni ljudi srpske kuće košarke tražiti da se za svakog od njih urade dodatne originalne replike odličja! Za svakog pomoćnog i kondicionog trenera, fizioterapeuta, doktora ili ekonoma. Dakle, biće naručena još najmanje 21 medalja, a možda i više, s obzirom na to da su 2014. u znak zahvalnosti za pomoć nagrađeni i Vlade Divac, Vanja Udovičić i sponzori Saveza.

A nije to mali izdatak. Medalje koje su dobili košarkaši napravljene su recimo od 500 grama čistog srebra i vrijednost im je oko 300 evra... Ipak, u ovom slučaju, one nemaju cijenu. One koštaju čitavu karijeru rada, napora i odricanja...

Nikad ljepša odličja, imaju i zvuk

Za Igre u Riju ukupno je napravljeno 2.488 medalja. Sve su iste veličine i težine. Prečnika su 85 milimetara, a teške su 500 grama. Njihova površina je prvi put u istoriji olimpizma zakrivljena, viša u centru, tako da debljina varira od 6 do 11 milimetara.

Takođe prvi put, medalje pored boje imaju i zvuk. Unutar njih postavljeni su metalni ležajevi koji zveče kada se medalja protrese. Zlatna medalja daje najjači zvuk, dok je bronzana najtiša.