latinica  ћирилица
22/08/2016 |  08:23 | Autor: RTS

Sat vremena u kadi sagori više kalorija od pola sata pješačenja

U nedavno sprovedenom istraživanju naučnici su dokazali da kilogrami mogu otići uz pomoć vrelih kupki – rezultati studije Univerziteta u Lafboru i Lesteru pokazuju da kupanje u vreloj vodi sagorijeva 126 kalorija po satu, što je ekvivalentno pješačenju od 25-30 minuta.
Kupanje (Foto: Thinkstock) -
Kupanje (Foto: Thinkstock)

Vjeruje se da pasivno zagrijavanje, kao što je kupanje, povećava stopu sagorijevanja kalorija. Dr Stiv Folkner i tim Univerziteta u Lafboru i Lesteru došli su do iznenađujućeg otkrića kada su istraživali alternative u kontrolisanju dijabetesa tipa 2.

U studiji su uporedili šta se dešava tokom vrele kupke, tokom istog perioda vremena vožnje bicikla, a otkrili su da je manje naporna aktivnost imala iznenađujuće prednosti – sat vremena u kadi bilo je efikasnije u snižavanju nivoa šećera u krvi nego vožnja bicikla.

U eksperimentu je učestvovalo 10 muškaraca, u lošoj fizičkoj formi, koji su se kupali u vodi od 40 stepeni Celzijusovih dok su nosili monitor glukoze, kako bi se snimile promjene šećera u krvi tokom naredna 24 sata.

Isti učesnici drugog dana su vozili bicikle intenzitetom koji je povećao njihovu tjelesnu temperaturu za jedan stepen.

- Otkrili smo da su učesnici nakon kupanja u prosjeku imali 10 odsto niži nivo glukoze u odnosu na to kada su vježbali, što je bilo potpuno neočekivano. Porast šećera u krvi nakon obroka je jedan od markera rizika za razvoj dijabetesa tipa 2, pa bi održavanje niskog nivoa šećera bilo dobro za naše zdravlje - ističe dr Folkner.

Istraživanje pokazuje da toplota može da poveća stopu sagorijevanja kalorija i smanji šećer u krvi poslije jela. Istraživači se nadaju da će otkriće pomoći u kontroli tjelesne težine i eventualno poboljšati kontrolisanje šećera u krvi.

- Mislimo da je razlog gubljenja kalorija taj što kupanje podstiče oslobađanje proteina toplotnog šoka, koji može pomoći da se snizi nivo šećera u krvi. Međutim, iako su nalazi interesantni, mi bismo uvijek podsticali fizičku aktivnost i vježbanje kao najbolji način za održavanje dobrog zdravlja - dodao je dr Fokner.