latinica  ћирилица
21/08/2016 |  12:09 ⇒ 12:19 | Autor: novosti.rs

Počnite dan kašičicom meda

Bogat prostim šećerima, vitaminima (A,C, E i B grupe) i mineralima med je savršena namirnica koja najviše odgovara fiziološkim potrebama organizma.
Med - Foto: ilustracija
MedFoto: ilustracija

Bogat prostim šećerima, vitaminima (A,C, E i B grupe) i mineralima (kalijum, natrijum, sumpor, kalcijum, magnezijum, gvožđe, fosfor, silicijum, bakar...), med je savršena namirnica koja najviše odgovara fiziološkim potrebama organizma. Odgovara svim generacijama, a posebno se preporučuje osobama koje se bave fizičkim i intelektualnim poslovima, kao i djeci, sportistima i rekonvalescentima.

Istraživanja pokazuju da kilogram meda vrijedi kao 3 kg ribe, 6 kg pomorandži, 50 jaja, 10 do 20 kg povrća. Imajući ovo na umu, nutricionisti savjetuju da se svaki dan počne kašičicom meda. Dozvoljena dnevna doza je onoliko grama koliko neko ima kilograma, a ovo pravilo važi za sve uzraste. Najbolje je da se uzima rastvoren u toploj vodi (35-40 stepeni) ili u mlakom čaju jer ga tako organizam najlakše apsorbuje. Može da se konzumira i tako što se med stavi ispod jezika i postepeno topi, jer polako oslobađa sve korisne sastojke.

Ova namirnica povećava otpornost organizma, obnavlja tkiva, ublažava upale, poboljšava rad srca, uklanja umor, a ima i opuštajuće dejstvo na nervni sistem. Osim toga, pospješuje oporavak u slučaju oboljenja jetre, bubrega, prostate i nervnog sistema. Pokazalo se i da su osobe srednjih godina, koje redovno konzumiraju mješavinu meda i cimeta, pokretljivije i gipkije.